1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ukrayna esir denizciler için AİHM’e başvurdu
Ukrayna esir denizciler için AİHM’e başvurdu

Ukrayna esir denizciler için AİHM’e başvurdu

Ukrayna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) Rusya’nın esir alınan Ukraynalı askerlerin haklarını ihlal ettiğini kabul etmesi talebinde bulundu.

A+A-

Ukrayna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) Rus sınır güvenlik servisi tarafından Karadeniz’de esir alınan Ukraynalı askerlerin insan haklarının ihlal edilmesiyle ilgili ayrıntılı başvuru yaptı.

 Konuyla ilgili Facebook sayfasında açıklama yapan Ukrayna Adalet Bakan Yardımcısı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi davaları sorumlusu İvan Lişçina, söz konusu başvurunun Rusya’nın Ukrayna askeri gemilerine saldırdıktan sonra mahkeme tarafından Rusya’ya karşı açılan davadaki suçlamalarını detaylandırıyor.

Kerç Boğazı yakınlarında gerçekleşen silahlı saldırıdan hemen sonra Kiev, AİHM’den yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna askerlerinin derhal serbest bırakılması ile ilgili karar almasını istemişti. Ancak bu istekten sonra Ukrayna'nın, Rusy'ya yönelik suçlamaları için bir gerekçe sunması gerekmişti.

İvan Lişçina yaptığı açıklamada, “Ukrayna yönetimi Mahkemenin isteğini yerine getirerek 7 Ocak tarihinde dava ile ilgili ayrıntılı başvuru yaptı… Ukrayna, AİHM'den 25 Kasım 2018’de Kerç Boğazı'nda Ukrayna askeri gemilerine düzenlenen yasa dışı saldırı sırasında, ayrıca denizcilerin yaralanması, alıkonulmaları, onlara karşı yasa dışı cezai dava açılması ve tutuklanmaları sırasında Rusya Federasyonu’nun söz konusu 24 Ukraynalı denizcinin haklarını ihlal ettiğini kabul etmesi talebinde bulunuyor. Ukrayna yönetimine göre bu durumda İnsan Hakları Sözleşmesinin 2., 3., 5., 6. ve 38. maddeleri ihlal edilmiş durumdadır.” diye kaydetti.

Başvuruda sözü geçen İnsan Hakları Sözleşmesinin maddeleri koşulsuz yaşama hakkı, işkence yasağı, kişinin özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı ile ilgili.

Rusya, Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında 25 Kasım tarihinde güya “karasularının ihlal edildiği” iddiasıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere silahlı saldırı gerçekleştirdi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Kerç Boğazı açıklarındaki Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığı bildirildi. Saldırıdan sonra Ukrayna’ya ait üç gemi Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Gemide bulunan 24 Ukraynalı asker esir alındı. Saldırı esnasında 3 askerin yaralandığı bildirildi.

Daha sonra Kırım’ın sözde mahkemeleri Ukraynalı askerler hakkında tutuklama kararı aldı. Rusya tarafından alıkonulan 24 Ukraynalı askerin 25 Ocak 2019'a kadar tutuklu kalacağı duyuruldu. 30 Kasım tarihinde ise Ukraynalı askerlerin Moskova’ya sevk edilerek, 21 Ukrayna askerinin Lefortovo tutukevine, yaralı 3 askerin ise Matrosskoya Tişına tutukevinin hastanesine yerleştirildiği aktarıldı.

Ukrayna, Rusya tarafından esir alınan askerleri savaş esiri olarak kabul ettiğini açıkladı.

Vira Haber

Bu haber toplam 3763 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.