1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulaştırma projelerini anlattı
Ulaştırma projelerini anlattı

Ulaştırma projelerini anlattı

Çandarlı Limanı'nın temel atma töreni sonrası açıklamalarda bulunan eski Bakan Binali Yıldırım, kentle ilgili ulaştırma projelerini anlattı

A+A-

Çandarlı Limanı'nın temel atma töreni sonrası açıklamalarda bulunan eski Bakan Binali Yıldırım, kentle ilgili ulaştırma projelerini anlattı

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Yeni Asır'a İzmirlileri yakından ilgilendiren ulaştırma projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çandarlı'da temeli atılan Kuzey Ege Limanı'na en az 2.5 milyar dolar yatırım yapılacağını açıklayan Yıldırım, limana ilk geminin 2014 yılında bağlanacağını söyledi. İzmir-Ankara hızlı tren projesinin bu yıl start alacağını belirten Yıldırım, Adnan Menderes Havalimanı'na modern bir iç hatlar terminali inşa edeceklerini, ardından Çiğli Kaklıç'a ikinci bir havalimanı kuracaklarını vurguladı. Kuzey Ege'de bir tersane kurmak için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Yıldırım, İzmir Alsancak Limanı'nın bir bölümünü kruvaziyer limanı haline getirecek ihaleye de Ağustos ayında çıkılmasının hedeflendiğini dile getirdi. Yıldırım, "Hükümetin denizcilik, ulaşım, bilişim, sağlık alanlarında yapacağı yatırımlarla 2020'li yıllarda İzmir, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehri olacak. İzmir'i marka şehir yapacağız" dedi.

YAP-İŞLET-DEVRET
Yıldırım, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın temel atma töreni sonrasında Yeni Asır'ın sorularını yanıtladı. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın 3 etapta tamamlanacağını ifade eden Yıldırım, "İlk etapta açık denizi korumalı bir alan haline getiriyoruz. Gemiler limana girdiğinde denizden, rüzgardan etkilenmeyecek. Ardından rıhtımlar yapılacak. Kreynler (vinçler) konulacak. Arka planda depolar olacak. Yollar yapılacak. Doğrudan 15 bin, dolaylı olarak ise 60 bin kişilik istihdam sağlanacak. 2014 sonlarında ilk geminin yanaşmasını arzu ediyoruz" dedi.
Mendirek ile korumalı alan oluşturmanın yatırımın en zor ve karsız kısmı olduğunu belirten Yıldırım, bu yatırımı genel bütçeden yaptıklarını, limanın yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ana bölümünün ihalesi için hazırlıklara da en kısa sürede başlayacaklarını vurguladı.

2.5 MİLYAR DOLAR
Limanın toplam yatırım tutarının en az 2.5 milyar dolar olacağını ifade eden Yıldırım, "Yunanistan'ın Pire Limanı deve olmuştu. Şimdi Kuzey Ege Çandarlı Limanı deve olacak, orası pire olacak. Alan yetersiz olduğu için liman projesinden tersaneyi çıkardık. Bir şehir kurduğunuzu düşünün. Orada sadece ev ve işyerleri olmaz. Ne lazım? Okul lazım, hastane lazım, cami lazım, eğlence yerleri lazım. Devlet daireleri lazım. Bir liman da tersanesiz düşünülemez. Bir gemi geldi, arıza oldu, acil müdahale gerekti. Nereye gideceksiniz? Ya Pire'ye ya da Tuzla'ya gitmek zorundasınız. Onun için mutlaka bir tersane alanı oluşturulması lazım. Bunun da çalışmalarını başlattık" dedi. İzmir Alsancak Limanı'nda yolcu gemilerinin yanaştığı iskeleye iki dik parmak iskele daha yapılacağını, arka bölüme ise yolcuların inme-binme ve diğer ihtiyaçlarını giderecekleri tesisler inşa edileceğini belirten Yıldırım, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Ağustos ayında ihaleye çıkılacak şekilde hazırlıkları yaptığını söyledi.

Hızlı tren başlıyor
En yakın projelerden birinin İzmir ile Ankara arasına yüksek hızlı tren hattı yapılması olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Proje bu senenin yatırım programına alındı. Bir aksilik olmazsa projenin birinci bölümüne başlıyoruz. Havaalanında ise önce Adnan Menderes Havalimanı'nın iç hatlar terminalini yenileyeceğiz. Dış hatların bir benzerini yapacağız. Havalimanın kapasitesi 12-13 milyon yolcuya ulaşacak. Ama İzmir'in bir turizm şehri, EXPO'ya hazırlanan bir şehir olduğunu düşünürsek bu kapasite yetersiz kalacak. Mutlaka EXPO 2020'den önce kuzeyde bir havalimanını hazır etmemiz gerekiyor. Kaklıç'taki havalimanını da hazır etmiş olacağız. Gerek yol gerek demiryolu gerek liman gerek havaalanı yaptığımız her projede mutlaka projenin yapıldığı bölgenin kaynaklarından yararlanılması gerekiyor. İşçi alınacaksa buradan, malzeme alınacaksa buradan alınmalı" dedi.

Kenti marka yapacak projeler
* İzmir-Ankara hızlı tren projesi
* Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali
* Çiğli Kaklıç Havalimanı
* Kuzey Ege'ye tersane
* Alsancak'a modern kruvaziyer limanı
 

Bu haber toplam 838 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.