1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. UND ile Adam Smith tezi de çöktü
UND ile Adam Smith tezi de çöktü

UND ile Adam Smith tezi de çöktü

Çetin Nuhoğlu, ‘birey menfaatini maksimuma çıkarırsa, toplumsal menfaat de maksimum olur’ sözüne atıfta bulundu: "UND Deniz ile Adam Smith’in tezi de çöktü"

A+A-

Çetin Nuhoğlu, ‘birey menfaatini maksimuma çıkarırsa, toplumsal menfaat de maksimum olur’ sözüne atıfta bulundu: "UND Deniz ile Adam Smith’in tezi de çöktü"

TIRSAN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Üniversitelerde ders kitaplarında okutulan 1880’li yıllarda Adam Smith’in söylediği ‘Birey menfaatini maksimuma çıkarırsa toplumsal menfaat de maksimum olur’ tezi çöktü artık. ABD’nin hali ortada. UND Deniz ve UN Ro-Ro konusunda da gördük ki en iyi fiyatı almak için nakliyeciler fiyat kırdırdılar. Sonunda UND Deniz pazardan çekildi. Toplumun menfaati için kurulan UND Deniz bireylerin menfaati yüzünden pazardan çekilmek zorunda kaldı. Peki ne oldu şimdi? UND Deniz piyasadan çekilir çekilmez UN Ro-Ro 2 kez üst üste zam yaptı. Kamu kuruluşları haksız rekabette, pazara girişte bir takım önlemler almalı. Bu son yapılan zamlardan sonra Rekabet Kurulu soruşturma açacaktır” dedi.

2011’de önce verimlilik, sonra yatırım
Dünyanın 2011’de yüzde 4 büyüyeceğini, dünya ticaretinin ise 4 kat daha fazla büyüyerek yüzde 16’lık bir artış yaşanacağına dikkat çeken Nuhoğlu, taşımacılık sektörünün yatırım yapmadan önce verimliliğe odaklanmasını istedi. Nuhoğlu, “Dünya ticaretinde eksenin Batı’dan Doğu’ya doğru kaydığını, yaşanan ekonomik krizden sonra yeni dünya düzeninin oluşmaya başladığını biliyoruz. Türkiye karayolu taşımacılığı inanılmaz bir avantaj sağlayacak. Türk nakliyecisi daha fazla pay alacak. 2011’de herşey daha iyi olacak. Ancak bu büyümeyi iyi planlayamayan şirketler için 2012-2013 yılının iyi geçmeyeceği uyarısında bulunmak isterim. Bankalar çok avantajlı kredi verirken bilinçsizce yapılacak yatırımların 2012’de kaos getireceği unutulmamalıdır. 2011 yılında yatırımlar olacak. 2012 ise kaos yaşanacak. Yatırım yaparken çok dikkatli olunmalı. Nakliyeciler, 2011’de verimliliğe odaklanmalı. Aynı araçla daha fazla taşıma yapabilmek için verimliliğini artıracak çözümler üretmelidir” dedi.

2011 inanılmaz iyi geçecek
“Yüzde 10 verimliliği artırırsanız 10 araçtan 1 araçlık kazanç sağlarsınız. Bugün bir araç 110-120 bin Euro değerindedir” diyen Nuhoğlu, “Yeni bir araç almak yeni şoför demek, işletme maliyetlerinin artması demektir. Önce verimliliğe odaklanıp sonra araç yatırımı yapılmalı. Bize fazlasıyla 10 tane DAF almak için müşteriler geliyor. Biz diyoruz ki bu sene 5 tane al, seneye 5 tane al. Çünkü kontrolsüz yatırımın müşterimize zarar vereceğini düşünüyoruz. 2011 yılı inanılmaz iyi geçecek. Ama bu araç satın almak demek değildir” diye konuştu.

Denetim şart
Ulaştırma Bakanlığı ile 2004 yıllarında UND olarak sektörün stratejisini oluştururken temel 3 kriter belirlediklerini söyleyen Nuhoğlu, “Bu üç temel kriter, mali yeterlilik, mesleki yeterlilik ve mesleki saygınlıktır. Mali yeterlilik konusunda nakliye sektörü üzerine düşeni gerçekleştiriyor. Mesleki yeterlilikte ise şöyle bir sorunumuz var. Uluslararası nakliyeciler, yurt içi taşımacılar ve lojistikçilerin her birinin mesleki yeterlilik için eğitilmesi ve belgelendirilmesi gerekiyor dedik. Sonra ne oldu? Bir sürü belge kriteri geldi. Sizce örneğin SRC belgesine sahip olanlar bu meslekte yetkin mi? Sadece bir belge sahibi olmak değil yetkinliğin sürekli eğitimlerle pekiştirilmesi şart” diye konuştu.

Kara&Deniz Gazetesi

Bu haber toplam 848 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.