1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Van deniz otobüsüne kavuşuyor!
Van deniz otobüsüne kavuşuyor!

Van deniz otobüsüne kavuşuyor!

Van'dan Bitlis'in Ahlât ve Tatvan ilçelerine deniz üzerinden ulaşımı sağlayacak 2 adet deniz otobüsünden birinin ihalesi yapıldı.

A+A-

Van'dan Bitlis'in Ahlât ve Tatvan ilçelerine deniz üzerinden ulaşımı sağlayacak 2 adet deniz otobüsünden birinin ihalesi yapıldı.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 'Liman Başkanları Koordinasyon Toplantısı' Van Gölü sahilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Tesisleri'nde başladı. 2 gün sürecek olan toplantıda Van Gölü ve çevresindeki teknik altyapı, su üzerinde yolcu ve yük taşımacılığı yapan tekne ve gemilerde can ve mal güvenliği ile yeni yapılacak yatırımlar masaya yatırılacak.

Toplantının açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne bağlı liman başkanlarını Van'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaloğlu, kentin en önemli değerlerinden biri olan Van Denizi'nin şimdiye kadar turizm başta olmak üzere su sporları ve taşımacılık alanlarında tam anlamıyla kullanılamadığını belirtti.

"Van gerçekten enteresan bir yerdir. " diyen Karaloğlu, "Yaratıcı 1700 rakımda buraya bir deniz bırakmış. Bu büyük bir nimet, büyük bir imkan. Ama bu imkândan çok faydalanamıyoruz. Ermenilerin Van Denizi üzerinden 50–60 tekne ile taşımacılık yaptığını tarih kitaplarından öğreniyoruz. Ama bugüne geldiğimizde Van Denizi'ni ne taşımacılıkta, ne sporda, ne turizmde, ne eğlencede, ne dinlence de tam olarak kullanamadık. Tabi ki onunda çeşitli nedenleri var. Bu bölgede son yıllarda yaşanan olumsuzların etkisi büyük. Ama bir ilgisizlik de var. Bu ilgisizlik yavaş, yavaş ortadan kalkıyor. İnşallah denizcilik müsteşarlığımızın Van Liman Başkanlığı'nı kurunca denizcilik faaliyetlerimiz biraz daha hızlanacak. " dedi.

"DRAGON YARIŞLARI DA YAPILACAK"
Van'da ilk kez geçen yıl '1. Van Denizi Su Sporları Şenliği Festivali' yaptıklarını hatırlatan Karaloğlu, "Bunun içinde Yelken, Kano, Kürek, Yüzme, nehirde rafting, su altı dalışları oldu. 3 yıldır Offshore yarışlarını da yapıyoruz. Bu yıl 25–26 Haziran'da şenliklerin ikincisini yapacağız. Türkiye'nin çeşitli illerinden Yelkenciler, Kürekçiler. Kanocular yüzme sporu ile uğraşan kulüpler bu yarışlara katılacak. Onlarla irtibatlar kuruldu. İnşallah bu yıl Denizcilik Müsteşarımızın desteği ve yardımıyla da ilk defa Dragon yarışlarını Van'da yapacağız. " diye konuştu.

"75'ER KİŞİLİK DENİZ OTOBÜSÜ SAATTE 25 MİL HIZ YAPIYOR"
Van Denizi üzerinde turizm taşımacılığı için yaptıkları çalışmaları da anlatan Karaloğlu, geçtiğimiz yıl Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'ndan Cazibe Merkezleri kapsamında 2 deniz otobüsü için 2 milyon 800 bin TL kaynak temin ettiklerini kaydetti.

Van'dan Bitlis'in Ahlât ve Tatvan ilçelerine deniz üzerinden ulaşımı sağlayacak 2 adet deniz otobüsünden birinin ihalesinin geçtiğimiz hafta yapıldığını kaydeden Karaloğlu, diğer deniz otobüsü için de yeni ihalenin en kısa süre içinde yapılacağını bildirdi.

Karaloğlu, şunları söyledi:

"Deniz otobüsleri 75'er kişilik ve saatte 25 mil hız yapabilecek kapasitede. Bu deniz otobüsleriyle Van'a gelen her turisti Ahlât'a götürmek istiyoruz. Ahlât'a gelen her turisti de Van'a getirmek istiyoruz. Amacımız insanlar 1 gününü denizde geçirsin istiyoruz. Çünkü Van'a gelen turistlerin geceleme sayılarına baktığınız zaman ortalama 2, 5 gün civarında. Biz bunu 4–5 güne çıkarmayı planlıyoruz. Turistlerin gece kalma sayısını ne kadar artırabilirsek bölge halkının turizmden temin ettiği geliri o kadar artırmış olacağız. Van Denizi çok büyük bir imkân. Denizin içerisindeki adalarımız bunun için büyük bir imkân. Bu da modern taşıma araçlarıyla ancak sağlanabilir. Bizim arzumuz Denizcilik Müsteşarlığımızın yaptığı 30 kişilik gezinti teknelerinden de bir tanesini adalar arasındaki seyahati bu teknelerle yapmak istiyoruz. " diye konuştu.

"AHLÂT VE ADİLCEVAZ'DA SU SPORLARI KULÜPLERİ KURULACAK"
Toplantıya katılan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da bir konuşma yaptı. Ahlât ve Adilcevaz ilçelerinde limanların kurulduğunu ve bu limanları işletmek isteyen firmaların olduğunu belirten Yılmaz, Tatvan ilçesinde de iki adet feribot imalatına başlandığını kaydetti.

Demiryolu ile gelip, deniz yolu ile karşıya geçen dünyanın başka bir yerinde böyle bir taşımacılığının olmadığını ifade eden Yılmaz, "İnşallah yeni bir sistemle zaman kaybına neden olan küçük gemilerimizin yerine 50'er vagonluk yeni gemiler bu işi çok daha da hızlandıracak. " ifadelerini kullandı.

Van Denizi'nden Bitlis ve ilçelerinin de yeteri kadar faydalanamadığını anımsatan Yılmaz, su sporları ile ilgili Tatvan'da önemli gelişmeler olduğunu, Ahlât ve Adilcevaz'da da kulüpler kurulacağını, o kulüpler kurulduktan sonra Van denizi ile ilgili su sporları alanında çok güzel gelişmeler olacağını bildirdi.

Koordinasyon toplantısına başkanlık yapan Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Zeki Çiftçi de yaptığı konuşmada, 1980'de Van'ın Gevaş ilçesinde kaymakamlık yaptığını hatırlatarak, 2002 yılından sonra Denizcilik Müsteşarlığı'nda çok güzel gelişmeler olduğunu kaydeden Çiftçi, "2002'den sonra 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramları'nı taşrada Van'da, Elazığ'da, Urfa'da, Bitlis'te, Kırşehir-Kaman'da kutlamaya başladık. Buralarda kutlanmasının çok büyük faydalarını da gördük. Hakikaten bu bayramların kutlanması sonucu bu bölgelerimizde denizcilikle ilgili kulüpleri kuruldu. Genç yelkenciler Türkiye'deki yarışmalarda önemli başarılara imza attı. Bu da bizleri mutlu ediyor. " açıklamasında bulundu.

"İÇ SULAR DAİRE BAŞKANLIĞI TEKLİFİ BAŞBAKANLIKTA"
Türkiye'de amatör denizciliği yaymak istediklerini, bunun içinde Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde İç Sular Daire Başkanlığı kurulması ile ilgili hazırladıkları teklifi Başbakanlığa sunduklarını anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

"İç sularımız spor yapma konusunda çok büyük bir kaynak. Bunlara şimdiye kadar yeterince kimse eğilmedi. Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde İç Sular Daire Başkanlığı kurulması ile ilgili Başbakanımıza bir teklifimiz var. İç Sular Daire Başkanlığı kurulması halinde iç sularımıza daha çok önem vereceğiz. Önümüzdeki hafta da 9 ilin Kalkınma Ajansları'nın genel sekterleri, vali yardımcıları ve DPT uzmanlarının katılacağı Ankara'da bir toplantı yaparak önerilerini alacağız. İnşallah genel bütçeden müsteşarlığımıza ödenek verilmesi halinde amatör denizciliğe yönelik, gerek ulaşım, gerekse amatör sporlara teşvik etmek eğitim merkezleri kurma konusunda bizim büyük bir kaynağımız olacak."

"VAN TARİHTE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP"
Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü ve aynı zamanda Vanlı olan Cemalettin Şevli, koordinasyon toplantısının açılışında kısa bir konuşma yaptı.
Toplantıyı Van'da yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şevli, Van'ın tarihte önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi. 1896 yılında dünyanın 4 önemli ülkesinin Van'da başkonsolosluğu olduğunu anımsatan Şevli "O zaman dünyaya yön veren ülkelerden Fransa, Rusya, İngiltere ve İran'ın Van'da Başkonsolosluğu vardı. 1940 yılında Van Gölü'nde deniz taşımacılığı yapılıyormuş. Bu kadar önemli potansiyel, önemli bir değer. " şeklinde konuştu.

Toplantının ardından liman başkanları Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar, Adır, Çarpanak Adaları ile Ahlât, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde çeşitli incelemelerde bulunacak.

1.20110516100035.jpg

2.20110516100042.jpg

Ulasımonline

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.