1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yabancı bayraklı yatlara yurtdışına çıkma zorunluluğu geliyor
Yabancı bayraklı yatlara yurtdışına çıkma zorunluluğu geliyor

Yabancı bayraklı yatlara yurtdışına çıkma zorunluluğu geliyor

UDH Bakanı Arslan: Türk sahipli yabancı bayraklı yatlara belli aralıklarla yurtdışına çıkış zorunluluğu getirileceğine söyledi.

A+A-

Yat ve teknelere vergisel teşvik sağlanırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan “Gelin bu fırsattan yararlanın, Türk bayrağına geçin” çağrısı geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yat ve teknelerde Türk bayrağına geçişe yönelik teşviklerin ardından, KDV’nin yüzde 1’e düşürülüp, ÖTV’nin de sıfırlandığını belirterek, şimdi topun yat sahiplerinde olduğunu söyledi.

Arslan, yat sahiplerinin bu fırsattan yararlanarak Türk bayrağına geçmesi çağrısında bulunurken, sahibi Türk olup yabancı bayrak taşıyan gemilere de bazı kısıtlamalar getirileceğini söyledi. Bakan Arslan, yabancı bayraklı teknelere, belli aralıklarla yurt dışına çıkış yapma zorunluluğu getirmeyi planladıklarını ifade etti. Arslan, kısa sürede yayımlanacak ikincil düzenlemelerin ardından Türk bayrağına geçiş için başvurularının başlayacağını bildirdi.

Türk sahipli 6 bin yabancı bayraklı yat

Gemi ve yatlarda Türk bayrağına geçilmesinin milli bir görev olduğunu ifade eden Arslan, Türk bayrağına geçişi teşvik eden kanun, yürürlüğe girdiğini söyledi. Bu kanunun, Türk bayrağının itibarı açısından önemine dikkat çeken Arslan “Ülkemiz kara sularında Türk bayrağının cazibesi ve gücünü artırmak, öncelikli hedefimiz. Türk sahipli yat ve gemilerin Türk bayrağı ile dolaşmasını istiyoruz. Şu anda 6 bin civarında yat, Türk sahipli olmasına rağmen yabancı bayrakla dolaşıyor. Bu, kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

yatlar.jpg

Şartlar yabancı bayraklılar ile eşit olacak

Bakan Arslan, Meclis’ten geçen düzenleme ile her yıl verilen vize harcının kaldırıldığını ifade ederek, “Damga ve kurumlar vergisi alınmayacak. Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı işletmelerden ve satışından elde edilen gelirden muafiyetler getirdik. Bakanlar Kurulu kararıyla, yüzde 8 olan ÖTV ve yüzde 18 olan KDV’yi de kaldırdık. Yeni uygulama ile KDV’yi yüzde 1’e, ÖTV’yi ise sıfıra düşürdük” diye konuştu. Arslan “Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki yabancı bayrakların sahip olduğu hakların tümü Türk bayrağında da geçerli olacak” diye konuştu. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3158 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.