1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yabancı bayrakta ısrar edene yaptırım
Yabancı bayrakta ısrar edene yaptırım

Yabancı bayrakta ısrar edene yaptırım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşmes Bakanlığı, Türk sahipli yabancı bayraktaki yatları Türk bayrağına geçirmek için çalışma başlattı.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşmes Bakanlığı, Türk sahipli yabancı bayraktaki yatları Türk bayrağına geçirmek için çalışma başlattı. Yabancı bayrakta kalmaya ısrar eden tekne sahiplerine çeşitli yaptırımlar gelecek.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "İkinci bir fırsat vermenin yanı sıra milli bayrağı daha cazip hale getirici ve Türk bayrağına geçişi zorlayıcı birtakım tedbirler düşünüyoruz" dedi.

Türk yat sahiplerini yabancı bayrak çekmeye zorlayan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) 2009'da kaldırılmasına rağmen, Türk bayrağına geçişin beklenen ölçüde olmaması Bakanlığı harekete geçirdi. Türk karasularında dolaşan ve marinalarda konaklayan Türk sahipli yabancı bayraktaki yatların Türk bayrağına geçmeleri için Denizcilik Bakanlığı, geçici olarak vergileri hafifleten bir kanun tasarısı hazırladı.

Yeni tasarıda teşvikin yanında ayrıca Türk bayrağına geçişi sağlayacak zorlayıcı maddeler de olacak. İkinci el teknelerin ithalatına ve milli bayrağa geçişte vergi avantajı sağlanmasına rağmen, geçişlerin beklenenin altında olması nedeniyle, yabancı bayraklı teknelere yaptırım geleceğinin işaretini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2009'da yaptığı şu açıklamada vermişti: "Tüm tekne sahiplerinden artık bu ayıptan kurtulmalarını ve Türk bayrağına geçmelerini özellikle rica ediyorum. Bizim sahillerimizi yaz-kış gece-gündüz yabancı bayraklı teknelerin istila etmesine de müsaade etmeyiz. Bu konuda da bundan sonra yasaları daha titiz uygulama cihetine gideriz

2009 yılında, geçici bir düzenlemeyle yabancı bayraktaki Türk sahipli yatların Türk bayrağına geçişini kolaylaştırma ve engel olarak görülen vergilerin hafifletilmesi için bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, belli sayıda yatın milli bayrağa geçtiğini fakat bunun beklenen ölçüde olmadığını dile getirdi. O zamanda geçemeyen yat sahiplerinin Türk bayrağına geçmek isteği olduğunu ve yoğun talepler üzerine ikinci bir şans daha vermeyi düşündüklerini ifade eden Aka, "Bunun için bir kanun tasarısı hazırladık. Eylül ayı içinde onaylanması için parlamentoya gönderilmesine yönelik bakanlığımız bir çalışma hazırladı" dedi.

Yeni tasarıda, ikinci bir fırsat vermenin yanı sıra milli bayrağı daha teşvik edici ve zorlayıcı bir takım tedbirler de düşünülüyor. Bunun için Turizm Bakanlığı başta olmak üzere diğer ilgili bakanlıklarla bir takım çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Aka, şöyle konuştu: "Milli bayrağa geçen tekne sahiplerine bir takım avantajlar sağlayacağız, yabancı bayrakta kalanlara ise bir takım mali külfetler veya benzer operasyonel sınırlamalar getirebiliriz. Teknelerin Türk marinalar ve karasularında kalış süresini sınırlamak, belirli bir süreden sonra kaldığı gün başına vergi koyulması ve masraflar üzerinde de bir değişiklik gibi yaptırımlar olabilir. Henüz tam karar vermedik ve bunun için ilgili kurumların da onayı gerekiyor."

 

virahaber.com

Bu haber toplam 943 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.