1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yalova Odaları, İnkılap vapurunu denize batırmak istiyor
Yalova Odaları, İnkılap vapurunu denize batırmak istiyor

Yalova Odaları, İnkılap vapurunu denize batırmak istiyor

Yalova Odaları Üst Kurulu gerçekleştirdiği toplantıda İnkılâp vapurunun geleceğini masaya yatırdı.

A+A-

Yalova Odaları Üst Kurulu yaptığı yazılı açıklamada “Şu anda var olan İnkılâp Gemisi, bugünkü haliyle Kıyı Kanunu ve Yönetmeliğine göre kaldırılması gereken bir enkaz haline gelmiştir. Bu konu ile ilgili alınan mahkeme kararları yüzen gemi statüsünü taşıyan inkılâp gemisinin karada yer alması nedeniyle hiç bir şekilde ruhsat alınamayacağını belirlemiştir. Yalova Odaları Üst Kurulu olarak aşağıda imzası olan kişiler, İnkılâp gemisi enkazının meydandan kaldırılarak, Marmara Denizinde resif alanı (Balık yumurtlama alanı) olarak kullanılmasını uygun görmekteyiz. İlerde telafisi olmayan durumlarla karşılaşmamak için Belediye Başkanımız Sayın Vefa Salman'ın bu öneriyi dikkate alacağına inanıyoruz.” dediler

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi."Kıyı, mekânsal anlamda insan ve kent arasında bir yaşam alanıdır. Planlama, uygulama, denetleme boyutlarında yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Yalova sahilinin inci bir gerdanlık gibi olması ve kent anayasasında kıyı ve sahil şeridinde değişmeyen yaptırımlar oluşmasını istemekteyiz. Şu anda Yalova sahili bir karmaşa görüntüsü içindedir. Sahilde ve kumsallarda bile bulunan lunaparklar belirli bir alanda toplanmalı, sahil gürültü ve görüntü kirliliğinden kurtarılmalıdır. Yalova Meydanı yeni bir planlamaya ihtiyaç duymaktadır. Meydan tamamen halka açık olmalı, sahilde gecekondu gibi yapılaşmalara son verilmelidir. İnkılâp Gemisinin doğusunda bulunan otopark alanı, imar planlarına yeşil alan olarak işlenmeli, otopark sorunu çözüldüğünde bu alan yeşil alan olarak yapılmalıdır.

Planlamada vapur iskelesinin doğusu park (yeşil alan) olarak gözükmektedir. Park olarak gösterilen bu alan deniz otobüslerinin yanaşma yeridir. Park alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dolgu planında iptal edildiği halde 1/1000'lik planında yeşil alan park olarak gözükmektedir. Belediye meclisince bu durum düzeltilmelidir. İnkılâp gemisinin bulunduğu alan lokanta ve eğlence alanı olarak planlamada yer almaktadır. İnkılâp gemisi kaldırıldığı zaman 1/1000'lik planlarda lokanta ve eğlence alanının iptal edilerek yeşil alana dönüştürülmesi ile Yalova Meydanı halka açık hale gelecektir. Kültürel tesis alanının kuzeyinde bulunan alan çay bahçesi E=0.03 Hmax=5.50m. olarak planda gözükmektedir. Geçmişte gözlemlediğimiz olaylara bakarak bu tip alanların pimapenlerle kapatılarak gecekondu görüntüsüne büründüğü kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu tür olaylara yol açmamak için planlamada bu alan park alanına (yeşil alan) döndürülmelidir. Kısaca yalova meydanı halka ait olmalıdır. Yalova Meydanı Yalova Kentinin bir aynasıdır. Geleceğimiz için bu planlamanın mutlaka yapılması gerekmektedir.

Kıyı Kanunu ve Yönetmeliğine uymamak anayasal bir suçtur. Planlama kişilerin menfaatine bırakıldığında oluşacak yapılaşma geleceğimizi mahvedecektir.

Yalova Odaları Üst Kurulu olarak aşağıda imzası olan kurumlar, bu olayın takipçisi olacağımızın, gerektiğinde Kıyı Kanunu ve Yönetmeliğine aykırı olan durumlar için hukuka başvuracağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz" denildi.    

virahaber.com

Bu haber toplam 1372 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.