1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yanan gemilerde patlama riski
Yanan gemilerde patlama riski

Yanan gemilerde patlama riski

Rusya'da Kerç Boğazı'nda Tanzanya bayraklı gemilerde çıkan yangının söndürülemediği ve gemilerde patlama riski bulunduğu açıklandı.

A+A-

Rusya'nın Kerç Boğazı'nın 11 mil açıklarında sıvılaştırılmış gazın bir tankerden diğer tankere aktarımı sırasında çıkan yangında bir gemide patlama meydana gelmiş, mürettebat denize atlayarak kurtulmaya çalışmıştı. Yaşanan olayda 31 denizciden 4'ü Türk toplam 14 denizci yaşamını yitirirken, 12 kişi kurtarılarak hastanelerde tedavi altına alındı. 4 Türk mürettebatın da aralarında bulunduğu diğer denizciler ise hala aranıyor.

Rusya Denizcilik Ajansı, gemilerde söndürme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, 10 kurtarma ve yangın söndürme gemisiyle olaya müdahale edildiğini, gemilerde yangının hala sürdüğünü, gemilerde patlama riski sürdüğü için çalışmaların aksamaya uğradığını açıkladı.

ABD yaptırımlarına takılmış

Öte yandan Kerç Boğazı’nda yakıt transferi yapılırken yangın çıkan ‘Kandy’ ve ‘Maestro’ isimli gemilerin ABD yaptırımlarına takıldığı öne sürülürken iki gemiden birisinin Rusya'nın güneyindeki Temryuk Limanı’ndan geri çevrildiği iddia edildi.

16 Türk mürettebatın da içinde bulunduğu Karadeniz'in Kerç Boğazı'nda yanan iki gemiden birisinin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırımlarına maruz kalma riski sebebiyle her zaman kullandığı Rusya'nın güneyindeki Temryuk Limanı’ndan geri çevrildiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansı, ismini açıklamadığı iki kaynağa dayanarak 'Maestro ve 'Kandy' isimli gemilerin Suriye'ye petrol taşımaktan ABD'nin yaptırım listesinde olduğunu söyledi.

Habere göre Maestro, Aralık ayından beri limanı işleten Rus şirket Maktren-Nafta tarafından Temryu'a alınmadı. Maktren-Nafta'dan Reuters'ın iddiaları ile ilgili bir yorum gelmedi.

ABD Hazine Bakanlığı, Kasım ayında yayınladığı bir notta Maestro ve Candy isimlerini taşıyan gemilerle ya da Suriye'ye petrol taşıyan herhangi bir gemi ile kurulan ilişkinin yaptırımlarla sonuçlanabileceği uyarısını yaptı.

Maestro ve Candy, Rusya ve Kazakistan'dan aldığı sıvı doğalgazı orta doğuya taşıyordu. Reuters'ın iki kaynağından birisi Maestro'nun Temryuk Limanı’na girişine müsaade edilmezken Venice'in ABD listesine girdikten sonra ismini Candy olarak değiştirdiği için bu operasyonlara devam ettiğini ileri sürdü.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, yangının kötü hava şartları altında gemiden gemiye yapılan gaz transferi sırasında çıktığı duyuruldu.

Gemiler bir liman tarafından kabul edilmedikleri takdirde yanıcı madde taşıdıklarında riskli olsa da aralarında transfer yapabiliyorlar.

Vira Haber

Bu haber toplam 3597 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.