1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YAŞ yarın toplanıyor
YAŞ yarın toplanıyor

YAŞ yarın toplanıyor

Yüksek Askeri Şura Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın toplanacak. YAŞ toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak oramiral yok; çünkü oramiralliğe terfi edecek koramiral yok.

A+A-

TSK'da yeni komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura'ya bir gün kaldı. Yarın Başbakan Erdoğan başkanlığında başlayacak toplantıda, tutuklu generallerin durumu ve istifa eden komutanların talepleri de karara bağlanacak. Şura öncesi Hava Kuvvetleri'nde üç generalin istifa ettiği yönündeki haberler ise yalanlanmadı.

YARIN TOPLANIYOR

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 1 Ağustos'ta (yarın) toplanacak. YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılacak. Şura üyeleri çalışmalarına yarın Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak.

TOPLANTIYA KİMLER KATILACAK

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktirin Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay katılacak.

TSK'DAN AYRILACAK PERSONELLER KONUŞULACAK

YAŞ Ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

ERGENEKON, BALYOZ, ASKERİ CASUSLUK DA MASADA

Kuvvet komutanlıklarında değişiklik beklenen YAŞ'ta, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk davaları ile 28 Şubat soruşturması kapsamında 16'sı tutuklu yargılanan 22 muvazzaf generalin durumu da masaya yatırılacak.

Toplantıda ayrıca Suriye ve özellikle Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerle ile terörle mücadele konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.

4 Ağustos'a kadar devam edecek olan YAŞ toplantısında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak.

İSTİFA HABERLERİ YALANLANMADI

Askeri Şura'ya 3 gün kala çıkan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı, Uluslararası Güvenlik Daire Başkanı Tümgeneral Atilla Öztürk ve Hava Teknik okullar Komutanı Tuğgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun istifa ettiği yönündeki haberler yalanlanmadı. İstifaların Şura'da değerlendirileceği belirtiliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı'nın Uludere'de 35 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiği olay sırasında gündeme gelmişti.

DENİZ KUVVETLERİ'NDEKİ DURUM

Deniz Kuvvetleri'nin biri "kuvvet komutanı", diğeri "Donanma Komutanı" olmak üzere 2 oramiral kadrosu bulunuyor. Ancak önümüzdeki 3 yıl boyunca ikinci oramiral kadrosu boş kalacak. Çünkü koramirallerden hiçbiri 2016'ya kadar terfi edemeyecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in görev süresi bu yıl doluyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner atanacaktı. Ancak Güner, emekliye ayrıldı. Güner'in emekliye ayrılması üzerine, Donanma Komutanlığı'na Koramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Koramiral Bostanoğlu bu yıl oramiralliğe terfi edecek ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak. Ancak Bostanoğlu'yla birlikte oramiral rütbesine terfi edecek ikinci bir koramiral bulunmuyor.

Rütbe bekleme süresini tamamlayan Koramiral Can Erenoğlu, Balyoz'dan tutuklu olduğu için emekliye sevk edilecek.

TEK ADAY VAR

Bu yıl Donanma Komutanlığı'na Koramiral Atila Kezek'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü diğer kıdemli Koramiral Veysel Kösele casusluk davasında sanık. Koramiral Deniz Cora da Balyoz'da hüküm giydi. Bu tablo ışığında, 2016'da Koramiral Atilla Kezek'in terfi sırası gelinceye dek, Deniz Kuvvetleri'ndeki ikinci oramiral kadrosunun doldurulamayacağı görülüyor. Bu nedenle Donanma Komutanlığı görevini 3 yıl süreyle bir koramiral yerine getirecek.

ADAY KORAMİRAL

Deniz Kuvvetleri'nde 2015 yılında da ilginç bir durum yaşanması söz konusu. Rütbede 4 yılı tamamlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel'in görev süresi hükümet kararıyla uzatılmazsa, yerine Koramiral Bülent Bostanoğlu atanacak. Kuvvet komutanlığında görev süresi 2 yıl. Bostanoğlu'nun süresi 2015 yılında dolduğunda, Deniz Kuvvetleri'nde bir oramiral daha bulunmayacak. Bu durumda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na da 'oramiral' yerine 'koramiral' atanması gündeme gelebilecek.

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1075 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.