1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yenikapı’daki Bizans Limanı'nın devamı bulundu
Yenikapı’daki Bizans Limanı'nın devamı bulundu

Yenikapı’daki Bizans Limanı'nın devamı bulundu

Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında Yenikapı Meydanı’nda devam eden bağlantı yolu çalışmalarında Theodosius limanının devamı ortaya çıkarıldı.

A+A-

Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre, Marmaray ve Metro istasyonları için Yenikapı’da İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nce 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılarda Bizans dönemine ait Theodosius limanı tespit edilmişti. Liman kazılarından 36 batık ve sayısız eser çıkarılmış, neolitik dönem buluntuları ile birlikte İstanbul’un tarihi 8500 yıl öncesine kadar gitmişti. Metro ve Marmara istasyonu kazılarında limanın sadece bir bölümü ortaya çıkarılmıştı fakat liman sınırlarının daha geniş olduğu biliniyordu.

Eski Gar gazinosunun önünde Aksaray’ı sahile bağlayan karayolunun hemen altında yapılan kazılarda arkeolojik mimari kalıntılara rastlandı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde süren kazılarda 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı mimari yapılarının temelleri çıkarıldı. Bu yapıların Theodosius limanının doldurulduktan sonra üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Daha önceki Yenikapı kazılarında da benzer mimari yapılara rastlanılmış daha sonra önce batıklar ardından da neolitik dönem buluntuları gelmişti. Müze yetkilileri buradaki mimari buluntuların da kaldırıldıktan sonra alttan liman dolgusu ile birlikte batıkların gelebileceğini ve neolitik dönem buluntularının gelme ihtimali olduğunu belirtiyorlar.

 






virahaber.com

Bu haber toplam 2140 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.