1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yerli insansız su altı gözlem aracı SAGA
Yerli insansız su altı gözlem aracı SAGA

Yerli insansız su altı gözlem aracı SAGA

Tasarımı ve üretimi tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilen su altı gözlem aracı özellikle arama kurtarma dalgıçlarının yardımcısı olacak.

A+A-

ODTÜ Teknokent'te bir mühendislik firması tarafından geliştirilen SAGA, mini ROV sınıfında yerli imkanlarla üretilen bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Tasarımı ve üretimi tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilen ürün özellikle arama kurtarma dalgıçlarının yardımcısı olacak.

Su altı jeolojik araştırmalar, hidrografik araştırmalar, arkeolojik araştırmalar, petrol–doğal gaz araştırmaları, gemi–liman güvenliği gibi su altında yapılan tüm faaliyetlerde kullanılabilen araç, gözlem, anlık yüksek çözünürlükte video ve fotoğraf çekimi, veri toplama, su veya katı nesnelerden örnek alma, su altı haritalandırma gibi işleri hızlı ve ekonomik şekilde yapabiliyor.

Boğulma vakalarında dalgıçların akıntılı sularda arama kurtarma yaparken hem kendi hayatlarını tehlikeye atmaları hem de su altında kısa süre kalabildikleri için şahsı bulmakta zorlanmaları nedeniyle bu aracın kullanılması büyük önem arz ediyor. İnsan faktörünü ortadan kaldıran sistem, su altında istenilen sürede araştırma yapabiliyor ve nesneleri yukarıya çekebiliyor. Kolayca olay yerine taşınabilecek olan sistem kolay bir şekilde kurulabiliyor.

SAGA nedir?

SAGA; mini-ROV (remotely operated vehicle) sınıfında, tüm tasarım ve üretimi %100 yerli imkanlarla DESİSTEK tarafından gerçekleştirilmiş, uzaktan kumandalı sualtı keşif ve gözlem aracıdır. SAGA, mini uzaktan kumandalı su altı aracı sınıfında, ileri teknolojiye sahip bir araçtır. Su altı jeolojik araştırmalar, hidrografik araştırmalar, arkeolojik araştırmalar, petrol–doğal gaz araştırmaları, gemi–liman güvenliği gibi su altında yapılan tüm faaliyetlerde kullanılabilir. Gözlem, anlık yüksek çözünürlükte video ve fotoğraf çekimi, veri toplama, su veya katı nesnelerden örnek alma, su altı haritalandırma gibi işleri hızlı ve ekonomik şekilde yapabilmektedir.

Vira Haber

Bu haber toplam 8198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.