1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım, Çipras ile 'Ege gerginliği'ni görüştü
Yıldırım, Çipras ile 'Ege gerginliği'ni görüştü

Yıldırım, Çipras ile 'Ege gerginliği'ni görüştü

Akşam saatlerinde Türkiye’nin Atina Büyükelçisi’nin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı haberi geldi.Yunanistan’ın Kardak için BM, AB ve NATO’yu bilgilendirdiği belirtiliyor.

A+A-

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Yıuldırım, Çipras'a, "Ege'deki gerginlikten rahatsısız" mesajını iletti. Başbakan ayrıca, "Tansiyonun düşmesi için Yunanistan gerekli adımları atmalı" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Kardak kayalıkları çevresinde başlayan gerginliğe iki ülkenin başbakanından müdahale geldi. Başbakan Binali Yıldırım ile Yunan mevkidaşı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Yıldırım, Ege Denizi'nde iki ülke arasında yaşanan gerginlikten rahatsızlık duyulduğunu mevkidaşına belirtti. Yıldırım ayrıca Çipras'a, "Tansiyonun düşmesi için Yunanistan gerekli adımları atmalı" dedi.

İki ülke başbakanı yaşanan gerginliğe rağmen iki ülkenin üst düzey askeri temsilcilerinin görüşmesi konusunda da fikir birliğine vardı.

Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Öte yandan Yunanistan, Kardak gerilimi nedeniyle Türk Büyükelçi'yi çağırdı. Ege Denizi'nde Kardak kayalıkları açıklarında Türk ve Yunan sahil güvenlik botları arasında gerginlik yaşanması sonrası Yunansitan Dışişleri Bakanlığı, Kardak gerilimi nedeniyle Türk Büyükelçi'yi çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Genel Sekreteri, Müsteşar Yalçın'la görüştü. Yunan tarafının Kardak nedeniyle verdiği protesto Türkiye tarafından reddedildi.

KARDAK'A ÖNLEME DEVRİYESİ

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları ise, Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıkları civarında önleme devriyesi görevini sürdürüyor.

Kardak krizinin 22'nci yılı nedeniyle bölgede geçen aydan bu yana yoğun devriye faaliyeti yürüten Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları, devriye görevine aralıksız devam ediyor.

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı gemi ile botlar, sabah saatlerinden itibaren Çatal Ada, Çavuş Adası ve Kardak önlerinde devriye görevini sürdürdü. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait hücumbot da Çavuş Adası önlerinde bekliyor.

Kardak civarında seyreden Yunan Sahil Güvenlik botu, Türk Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri unsurlarınca dikkatle takip edildi.

Ekiplerin bölgedeki devriyesi sırasında Yalıkavak, Turgutreis ve Gümüşlük Limanı'ndan çıkan bazı balıkçılar da Kardak bölgesinde avlandı.

Dışişleri'nden açıklama

Türk güvenlik birimlerinin Kardak kayalıkları bölgesinde bekleyişi sürüyor.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Kardak gerilimiyle ilgili protesto girişiminde bulunulduğu iddiasının çarpıtma olduğunu ve Yunan tarafının kamuoyunu yanılttığını açıkladı.

Yunanistan'ın Türkiye'ye protesto verdiği yönündeki haberler Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla yalanlandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya şöyle yanıt verdi:

"Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan bir açıklamada Kardak Kayalıkları bölgesinde yaşanan tehlikeli bir hadiseye ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Bakanlığımız Müsteşarı nezdinde “kuvvetli bir protesto girişiminde” bulunduğu iddia edilmektedir."

"Kamuoyunu yanıltıyor"

Yunan tarafının bu açıklamasıyla, kendi kamuoyunu yanılttığını ve her zaman olduğu gibi gerçekleri çarpıttığını söyledi.

"Bunlara müsamaha göstermeyeceğiz"

Aksoy, "Esasen Bakanlığımız Müsteşarı, ülkemize ait olan Kardak Kayalıkları civarında dün gece Yunan Sahil Güvenlik botlarının tehlikeli manevralarıyla neden oldukları olaylarla ilgili olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterini aramış ve Yunan silahlı kuvvetlerinin hasmane tasarruflarının havada ve denizde devam ettiğini, bunlara müsamaha göstermeyeceğimizi, Ege’de gerginliğin tırmanmasının her iki ülkenin de çıkarına olmadığını, Yunan tarafının bu tehlikeli hareketlerine son vermesi gerektiğini açık şekilde iletmiştir." dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 4706 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.