1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Yılın son meclis toplantısında gündem bütçeydi
Yılın son meclis toplantısında gündem bütçeydi

Yılın son meclis toplantısında gündem bütçeydi

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Fındıklı’daki Genel Merkez binasından düzenlenen yılın son meclis toplantısında gündem Oda’nın 2019 yılı bütçesiydi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda yapılan meclis toplantılarında Tamer Kıran başkanlığındaki yönetim ilk meclise sundu. Açıklanan gelir gider tablosunda DTO bu sene bütçe fazlası verdi. 2019 yılında önörülen bütçe 123 milyon 203 bin TL olarak öngörüldü.

Bütçenin açıklamasından sonra söz alan TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli bütçede açıklanan TÜDEV’e ayrılan payın TÜDEV ve diğer eğitim kurumları şeklinde olması gerektiğini haziruna iletti. Erkan Dereli’nin konuşmasından sonra söz alan eski DTO Başkanı Metin Kalkavan da düzenlemenin bu şekilde olmasının YÖK’e verilen taahhüt gereği gerektiğini bildirince kürsüye gelen Tamer Kıran ilgili maddenin bu şekilde düzeltilmesini söyledi. 2019 yılı bütçesinde Piri Reis Üniversitesi yüzde 20’ye yakın oranıyla yine ilk payı aldı. Başkan Tamer Kıran talepleri üzerine 27 Aralık’ta TÜDEV’in olağanüstü toplanarak genel kurula gideceğini söyledi. Bu yapıcı yaklaşımı için de TÜDEV Başkanı Sualp Ürkmez’e teşekkür etti.  

Tamer Kıran Piri Reis Üniversitesi’ne yapılan yardımlarla ilgili Piri Reis kendi ayakları üzerine durana kadar desteklerinin süreceğini, diğer eğitim kurumlarına yapılan yardımlarla ilgili de “7-8 sene önce aldığımız simülatörü bugün değişen teknolojiyle atıl duruma düşüyor” dedi.

TAMER KIRAN’DAN TEŞEKKÜR

Bütçe ile ilgili açıklamalardan sonra 2019 yılı bütçesi oylamaya sunuldu ve kabul edildi. Bütçenin oylanıp kabul edilmesinden sonra Tamer Kıran kürsüye gelip yönetimin ilk bütçesine verilen destekten dolayı teşekkür etti.

ARTIK DİĞER DEĞİL

Çok kez oda gündemine gelen 47 No’lu “Diğer” meslek komitesinin ismi yapılan oylama sonucu Kılavuzluk, romörkörlük ve diğer meslek komitesi olması oylandı ve kabul edildi.

Mecliste artık geleneksel hale gelen Semih Dinçel’in yaptığı Navlun Raporları bu ayda üyelerle paylaşıldı. Semih Dinçel sunumda önce tanker fiyatlarında yaşanan olumlu tabloya değindi. Olumlu tablo karşısında Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, “Maşallah, nazar değmesin” temennisinde bulundu. Semih Dinçel beklenin aksine Arap Körfezi’ndeki gemilerin İran ambargosundan etkilenmediğini söyledi

MALTEPE BELİRSİZLİĞİ

Toplantıda söz alan Kaptan Yunus Can, İstanbul Boğazı’nda turist amaçlı sefer yapan gemiler için yapılan keşif gezisine değinip Maltepe’de inşa edilen mendireğin İstanbul’da yaşanan bağlanma yeri sıkıntısına çözüm olabileceğini söyledi. Yunus Can bu bölgenin İspark’a verilerek marina yapılmak istendiğini eğer buranın marina yapılırsa hem marinacılar için hem de kendileri için üzücü olacağını iletti.

Toplantıda söz alan Ataköy Marina Genel Müdürü Süheyl Demirtaş da aynı soruna değinip, “Maltepe Miting alanı önünde Teknepark yapılacağını belirtmiştim. Bu uygulamalar marinaların ipini çekiyor. Milli Emlak genel müdürü yenileme için bizden yılbaşına kadar eğer taksitli ödersek 119 milyon peşin ödersek 109 milyon istiyor. Ülkede marina sevdası var ama bu kadar tekne yok işin acısı. Fransa dışında bütün ülkelerde marinaların aleyhine bir durum söz konusu. Bir de şimdi projeye göre Yenikapı’ya da marine yapılacak” diyerek yaşanan sıkıntılardan bahsetti.  

GENEL SEKRETER YARDIMCILARI TANITILDI

Meclis toplantılarında görüş ve öneriler kısmı bittikten sonra genel sekreter yardımcıları meclise tanıtıldı. Ardından DTO Başkanı Tamer Kıran söz aldı, “Çevre konusunda geçmişten beri hep duyarlıydık. Bundan sonra daha da duyarlı olmaya çalışacağız” diyerek sözlerine başladı. Tamer Kıran ardından Piri Reis Üniversitesi’nde yapılacak Müşterek Meslek Komite toplantısı için katılım çağırısı yaptı.

KOSTER YENİLEME RAFA KALKMAMALI

Başkan Tamer Kıran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yaptığı ziyaretten de bahsetti. Kıran şunları söyledi, “Bakanla görüşmemizde Koster projesi olmaz rafa koy diyorsanız ben rafa kaldıracağım dedim. Sayın Bakan, sözümü bitirmeden hayır dedi. Yeter ki siz uygun usturuplu projeyle gelin bunu yaparız dedi bana” sözleriyle Mustafa Varank ile arasındaki konuşmayı anlattı.  Tamer Kıran sağlam bir proje yapmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

BÜTÇE ARTIŞI KUR FARKINDAN

Başkan Tamer Kıran bütçe artışı ile ilgili gelen soru üzerine bütçede yaşanan artışın büyük çoğunluğunun kurdaki fark yüzünden olduğunu söyledi. Tamer Kıran gemilerden alınan Navlun Oda Payı’nın dövizdeki artış sebebiyle TL cinsinden değerinin artığını söyledi. Tamer Kıran konuşmasında, “TOBB konusunda kulağıma geliyor oraya çok vakit ayırıyormuşum diye. Emin olun bunu severek yapıyorum. Bu ülkede iş yapmak istiyorsanız orası bunun için ülkedeki en önemli kurumlardan. Denizcilerin temsil edilmesi için orda olmalıyız. Her an bir bakan ile konuşma şansınız olabiliyor. Orada onlara söyleyeceğimiz bir iki şey bile bizim için çok önemli” sözleriyle TOBB’da devam mesajı verdi.

2019 yılı için beklentilere de değinen Kıran şunları söyledi: “2018 iyi bir yıl olmadı. Uzun yıllar sonra enflasyonlarla ve dolar kurlarıyla tekrar karşılaşmamıza sebep oldu. Görünen o ki dengelenme süreci inşallah başlamış bulunuyor. 2019 yılı çok kolay olmayabilir, daralan bir dünya ticareti olacağını herkes söylüyor. Kafamda 2019’u bitirmiştim en azından 2018’i yakalarsak ben mutlu olacağım. Ticaret savaşları Çin’in büyümesi ve kuru yükteki armatör icin gelişmiş ülkelerdeki büyüme beklentisi düşüyor. Bunların da deniz ticaretine yansıması tabii ki olacaktır. Kötümser olmadan dikkatli ve tedbirli olmamız gerekiyor. İşte de evde de…” dedikten sonra 2019 yılının herkese sağlık, huzur ve refah getirmesini diledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 14625 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.