1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yılport Gana’daki Takoradi Limanı İçin Mutabakat Zaptı İmzaladı
Yılport Gana’daki Takoradi Limanı İçin Mutabakat Zaptı İmzaladı

Yılport Gana’daki Takoradi Limanı İçin Mutabakat Zaptı İmzaladı

Yılport Holding’den yapılan açıklamada; “Küresel liman ve konteyner terminali operatörü olan YILPORT Holding, Gana’daki Takoradi Limanı’nı Nisan 2023 itibariyle işletmek üzere bir Mutabakat Zaptı imzaladığını duyurmanın mutluluğunu yaşamaktadır” dendi.

A+A-

Anlaşma, 11 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da Yılport Holding Yönetimi Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert Yüksel Yıldıırım ve Takoradi Limanı işletmeci şirketi Ibis Tek’inYönetim Kurulu Başkanı Kwame Gyan ve Direktörü Nana Yaw Boahene tarafından imzalandı. İmza törenine, Gana’nın Türkiye Büyükelçiği’nde görevli Misyon Başkanı Vekili Ernest Yaw Amporful da katıldı.

Yılport ve Ibis Tek, Takoradi Limanına yatırım yapmak ve işletmek üzere yüzde 70-30 esasına dayalı ortak girişim şirketi olan Yılport Takoradi Limanı İşletme Şirketi’ni kuracaklar. Proje kapsamında, mevcut konteyner terminalini 3 aşamada 2,25 milyon TEU yıllık kapasitesine çıkarmak üzere gerekli geliştirmeler yapılacak. Ortak girişim şirketi, Yılport vizyonu ve yönetimi kapsamında ayrıca, yaklaşık 20 milyon tonluk yıllık elleçleme kapasitesine sahip sıvı, dökme ve genel kargı operasyonları için çok amaçlı palamar yerleri inşa edecek. Yılport, elleçleme kapasitesini artırmak ve trafik sıkışıklığından kaçınmak amacıyla da, Takoradi Limanı için yeni erişim yolları ve kapı tesisleri yapmayı düşünüyor. Yılport, son teknoloji ürünü bir liman kompleksi inşa etmek ve işletmek üzere 3 aşamada 700 milyon doların üzerinde bir yatırım yapmayı planlıyor.

Yılport Takoradi Limanı’nda ayrıca, Tacotel Yurtiçi Terminali (limandan 2 kilometre uzaklıktaki 27 dönümlük konteyner elleçleme tesisi) ve Marshall Petrol İskelesi olacak. Yılport, yıllık 2,5 milyon tonluk sıvı ürünü elleçlemek için bir tank çiftliği inşa etmeyi de planlıyor. Yılport, palamar yerlerinin toplam uzunluğunu 2,5 kilometreye ve draftı 14 metre ila 16,5 metreye derinleştirecek. Yeni derin deniz terminali ise, Gana ve Burkina Faso, Mali ve Nijer’deki Batı Afrika koridoru kargosuna hizmet verecek. Yılport’un, 2023 yılının 2’nci çeyreğinden itibaren faaliyetlerine başlaması bekleniyor. Bu stratejik yatırım, Afrika liman sanayine girmeye başlayan Yılport için bir kilometre taşı niteliğinde. Yılport, portföyündeki 23’üncü terminal ve Afrika’daki ilk yatırımı olacak Takoradi Limanı'na 700 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. 

Bu haber toplam 2359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.