1. HABERLER

  2. LOJİSTİK

  3. “Yunanistan, AB Ticaretimizi Tehdit Ediyor”
“Yunanistan, AB Ticaretimizi Tehdit Ediyor”

“Yunanistan, AB Ticaretimizi Tehdit Ediyor”

UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih ŞENER: "Yunanistan son günlerde TIR Sürücülerinin Vize Başvurularının neredeyse tamamını anlaşılamayan nedenlerle reddederek ticaretimizi tehdit ediyor!"

A+A-

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, Yunanistan’ın tır sürücülerinin vize başvurularına ret kararı vermesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Yunanistan’ın, Yunan polisinden onaylı olarak alınan davetiye de dahil olmak üzere 20 farklı evrak ile yapılan TIR sürücülerinin vize başvurularına anlamsız bir şekilde ret kararı verdiğini belirten Şener, “Bu yetmezmiş gibi, ret verilen sürücülere bir de ‘AB Topraklarına Giriş Yasağı’  getiriliyor. Bütün bunları Türkiye ile yaşanan siyasi gerginlikten başka bir şekilde açıklamak imkânsız. Özellikle yasal dayanağı olmayan “AB Topraklarına Giriş Yasağı”, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri engellemeye yönelik bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“AB GİRİŞ YASAĞININ BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK!”

Yunanistan’ın bu kararlarının Türkiye’nin AB ile olan ticaretini engellemeye yönelik bir hamle olduğunu söyleyen Şener, “Şerh konulan bir pasaport sahibi, daha sonra başka bir ülkeden alınmış geçerli bir Schengen Vizesi veya Bulgaristan vizesi olduğu halde AB Topraklarına giriş engeliniz var denilerek Bulgaristan sınırından da Türkiye’ye geri gönderiliyor!

Özellikle, 2021 yılı başından bu yana Yunanistan misyonlarına yapılan TIR sürücüsü vize başvurularının yarıdan fazlasına RET verildi. RET verilen sürücü başvuruları incelendiğinde; sadece Yunanistan’a taşıma yapan firmalarda çalışan ve hatta aynı firmada 8-10 yıldır çalışan sürücüler için bile 'ülkesine geri dönmesinden şüphe edildiği veya kamu sağlığını tehdit ettiği' gerekçeleri ile verilen retler bulunurken, birçok eski sürücünün başvuruları da misyonlara sunulan evrakların 'gerçekliği, güvenilirliğine ilişkin şüpheler' bulunduğu şeklinde” dedi.

Fatih Şener açıklamasına şu şekilde devam etti ve mütekabiliyet istediklerini vurguladı:

TÜRK TAŞIMACILARI RET KARARLARINA PARA ÖDÜYOR”

RET verilen pasaportlara itiraz edildiğinde ise Yunan misyonları dalga geçer gibi “yeniden başvuru” yapılmasını öneriyor. Aynı ay içinde 3 defa ret cevabı verilen sürücü mevcut. Her bir başvuru için 120 Euro ödeyen Türk taşımacısının elindeki 3 ret cevabının maliyeti 360 Euro’ya ulaşıyor.

Ret cevapları yüzünden Filosundaki 65 aracın 20 tanesini çalıştıramayan, parklarda bekleten üyelerimiz var.  Sektörümüz vize engeli ile iş yapamaz hale getiriliyor. Defalarca AB topraklarına gitmiş ve kuralına uygun olarak geri dönmüş bir sürücüye vize engeli koymak Türk Dış Ticaretine bir darbedir.

“TEK BİR SÜRÜCÜMÜZÜN DAHİ VİZE BAŞVURUSU REDDEDİLEMEZ!”

Ülkemiz ihracatının taşıyan ve pasaportunda en az 1 adet Schengen vizesi bulunan ve bu vizesini kuralına uygun tamamlamış ve yurda dönmüş bir sürücüye sonraki vize başvurusunda red cevabı verilemez. Yükünü alıp yola çıkacak sürücüye AB ye giremezsin demek Türkiye’ye ekonomik saldırıdır!

“MÜTEKABİLİYET İSTİYORUZ”

Bu haksızlığa bir son verilmesini Türk ve Yunan sürücülerin eşit rekabet koşulları altında taşımacılık faaliyetlerini sürdürebilmelerini istiyoruz. Bunun tek yolu mütekabiliyettir.

Ticaretimizi tek taraflı olarak tehdit eden bu uygulamaya karşın Yunan sürücülerinin de Türkiye’den talep ettiği vize başvurularına aynı oranda ret verilmesini talep ediyoruz…

-Yunanistan Türk sürücülerden 20 çeşit farklı belge talep ederken, Türkiye Yunan sürücülerinden davetiye talep etmediği gibi sadece 9 çeşit ve kolay hazırlanabilir evrak ile vize başvurusu kabul etmektedir. TÜRKİYE AYNI BAŞVURU EVRAKLARINI İSTEMELİDİR!

-Ülkemiz misyonları, Yunan TIR sürücülerine RET cevabı vermemektedir. TÜRKİYE DE BENZER GEREKÇELERLE AYNI ORANDA RET VERMELİDİR!

-6 aylık vize ile en fazla 90 gün kalış hakkı kuralına rağmen onlar bize 15 güne kadar azaltılmış vize verirken Türkiye her bir Yunan sürücüye en az 6 aylık ve çok girişli vize veriyor… TÜRKİYE DE YUNAN SÜRÜCÜLERİNE 15 GÜNE KADAR KISA SÜRELİ VİZE VERMELİDİR.

Talebimiz; mütekabiliyet yoluyla Yunanistan vize engelinin kaldırılmasıdır!

Vira Haber

Bu haber toplam 14611 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.