1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunanistan'da bağlanan gemi AB’nin kara listesindeymiş!
Yunanistan'da bağlanan gemi AB’nin kara listesindeymiş!

Yunanistan'da bağlanan gemi AB’nin kara listesindeymiş!

Yunanistan tarafından limana çekilen 'Andromeda' adlı geminin AB'nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı. Patlayıcı yapımında kullanılan malzeme taşıyan geminin Yunanistanlı sahibi geminin Türkiye vatandaşları tarafından kiralandığını söyledi.

A+A-

Mersin Limanı'ndan çıktıktan sonra Yunanistan güvenlik güçleri tarafından durdurularak limana çekilen 'Andromeda' adlı geminin AB'nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı. Patlayıcı yapımında kullanılan malzeme taşıyan geminin Yunanistanlı sahibi Theodoros Rellos, geminin Türkiye vatandaşları tarafından kiralandığını söyledi. Gemiyi AB yetkilileri Yunanistan'la birlikte incelemeye aldı.

Avrupa Birliği yetkilileri ile işbirliği içerisinde ‘Andromeda’ inceleme altına altına alan Yunanistan istihbaratı ve güvenlik birimleri yeni bilgilere ulaştı.

Yunan Sahil Güvenlik Teşkilatı, bomba ve patlayıcı imalatında kullanılan 410 ton amonyum nitrat, fitil, özel jel maddesi ve LPG tanklarını, AB’nin ambargo uyguladığı Libya’ya götürdüğü şüphesi ile Tanzanya bandıralı “Andromeda” yük gemisine el koydu.

Açıklamada, gemideki belgelerden, patlayıcı imalatında kullanılan maddelerin Mersin, LPG tanklarının ise İskenderun limanlarından yüklendiğinin anlaşıldığı belirtildi. Ayrıca, gemi kaptanının ifadesinde, sözkonusu yükü Libya’da boşaltmak talimatı aldığını söylediği kaydedildi.

Yunan bir gemicilik şirketine ait “Andrmeda”nın 8 kişilik (2 Ukraynalı, 5 Hintli, 1 Arvanut) mürettebatı gözaltına alındı.

Girit adasının Kandiye (İraklion) limanına çekilen ve sıkı şekilde korunan geminin sahibi Teodoros Rellos, yükün Libya’da değil, Etiyopya’da boşaltılacağını ileri sürdü.

Rellos, yükün bir Türk firasına ait olduğunu, adını açıklamadığı bu firmanın kendisine 440 bin dolar olan borcunu ödemediğini de iddia etti. “Türk firmasından kazık yedim” diyen Rellos “Gemi, kasım ayı sonlarından bu yana Akdeniz’de dolaşıyor. Yükü nedeniyle hiçbir ülke, limanlarına demir atmamıza izin vermiyor. Yasadışı hiçbir şey yapmadım. Geminin yükü ile ilgili belgelerin tümü yasal” ifadesini kullandı.

İLK KEZ 2019 YILINDA DURDURULDU

Öte yandan ‘Andromeda’ isimli geminin 2015 yılından beri Atina’nın radarında olduğu kaydediliyor. Yunanistan güvenlik güçleri gemiyi ilk kez 2015 yılında İyonya Denizi’nde durdurmuş ve gemide patlayıcı yapımında kullanılan maddeler bulunmuştu. O tarihten itibaren bu gemi AB’nin kara listesine alınmıştı.

Girit’te yapılan araştırmalar geminin Mersin Limanı’ndan hareket ettiği bilgisini netleştirdi. Güvenlik birimlerinden edinilen bilgilere göre geminin nihai durağı Cibuti ve Umman idi. Tehlikeli maddelerle ilgili olarak gemi kaptanının gerekli belgelerinin olduğu kaydediliyor.

ROTA LİBYA’NIN MİSRATA LİMANI

Gemi mürettebatının ifadesine göre Andromeda’nın son durağı Arap yarımadası ve Afrika değildi. Gemi tehlikeli patlayıcı maddeleri Libya’nın Misrata Limanı’na taşımaktaydı. Bu bilgi Yunanistan Sahil Güvenliği’nin resmi açıklamasına da girdi.

Yunanistan mercilerinin Girit açıklarında durdurduğu ambarında patlayıcı imalatında kullanılan malzemeler bulunan geminin uluslararası alanda Türkiye’yi zor durumda bırakabileceği de belirtiliyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5543 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.