1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunanistan'ın kara suları sınırı 12 mile çıkarıldı
Yunanistan'ın kara suları sınırı 12 mile çıkarıldı

Yunanistan'ın kara suları sınırı 12 mile çıkarıldı

Türk Dışişleri heyeti, Yunanistan'la daha önce savaş sebebi sayılan Yunanistan'ın kara suları sınırını 10-12 mile çıkarılmasında uzlaşı sağladı.

A+A-

Türkiye'nin komşularıyla arasının düzelmesi için atılan adımlardan bir tanesi de Yunanistan'la yaşandı. Bazı kesimin yaşananı kaygı verici olarak yorumlandığı anlaşmada Türk Dışişleri heyeti, Yunanistan'la daha önce savaş sebebi sayılan Yunanistan'ın kara suları sınırını 10-12 mile çıkarılmasında uzlaşı sağladı. Anlaşmaya Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sert tepki göstererek "Kesinlikle kabul edilemez" dedi. Anlaşmanın resmileşip resmileşmeyeceği ilerleyen günlerde belli olacak. 

Anlaşmaya varıldı

Aydınlık'ın haberine göre; Geçen aylarda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığında bir heyet Yunanlı yetkililerle peş peşe istikşafi görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde kara suları Yunanlıların başından beri savunduğu ve Türkiye'ye dayattığı Yunanistan ana kıtasında 10-12 mil, adalarda 6 mil konusunda anlaşmaya varıldı.

Kritik toplantı yapıldı

Kamuoyuna açıklanmayan anlaşmadan TSK haberdar olunca Ramazan Bayramı öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'nda kritik bir toplantı yapıldı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının hazır bulunduğu toplantıya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı.

Haklarımızı kaybedeceğiz

Konu ile ilgili Aydınlık'a bilgi veren uzmanlar, Yunanistan'la Ege konusunda şifahi olarak varılan anlaşma resmileşirse Türkiye'nin Ege'deki tüm uluslararası haklarını kaybedeceğini hatırlatarak, "Yunanistan Ege'deki 152 ada, adacık ve kayacağı fiili olarak işgal etmiş bulunuyor. Üstelik bu adalar askeri olarak da korumaya alınmış durumda. Bu adalardan en dikkat çekeni Eşek adası. Düşünün Atatürk döneminde bu adaya fener dikilmişti. Şimdi ise Yunanlılar pasaport istiyor. Kabul edilebilir bir durum değil" dediler.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 72782 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum