1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunanlılardan keyfi uygulama
Yunanlılardan keyfi uygulama

Yunanlılardan keyfi uygulama

Yunanistan keyfi bir uygulamayla Yunan adalarına Turk feribotları ile turist taşımacılığını engelledi.

A+A-

Yeşil Marmaris ve Tugay Turizm A.Ş.'den yapılan açıklamaya göre;

Yunanistan turistlerin 48 saatten az sureli Turkiye'ye yapacakları seyahatler için Türk gemilerini kullanmalarını yasakladı.

Yeşil Marmaris firmasina ait Aegean Jet isimli feribotun kaptanını Yunanistan'dan 48 saat önceki zaman diliminde başka bir Türk gemisi ile Türkiye'ye giden turistleri başka bir Türk feribotu ile Yunanistan'a geri dönemeyeceğini gerekçe göstererek Rodos'ta tutukladı.

Aynı Yunan makamları geçtiğimiz cuma günü de yine Yeşil Marmaris firmasına ait Aegean Cat isimli feribotun kaptanını benzeri gerekçelerle tutuklamıştı.

Gelişmeler tamamen Yunanistanin Türkiye ile Yunan adaları arasındaki taşımacılığı kriz içindeki Yunan bayraklı feribotların yapmasını amaçlayan haksız bir uygulamadan kaynaklanıyor.

Benzeri uygulamalar yakin geçmişte Yunanistan tarafindan kendi gemilerine de Türkiye'ye 36 dan fazla yolcu gönderme yasağıyla gündeme gelmişti.

Yine 80'li ve 90'lı yıllarda Yunan adalarına paket tur alan Avrupalı turistlerin günübirlik feribotla Türkiye'ye gitmemeleri için turistler tatil bitimi döünşlerinde Yunan adalarından kendi ülkelerine charter uçaklarıyla dönemeyecekleri korkusuyla engellenmişti.

Ayrıca Yunanistan günümüzde de adalarında tatil yapan Rus turistlere Schengen vizelerini tek giriş olarak vererek böylece tatilleri süresince feribotla günübirlik Türkiye'ye gelmelerini engellemiştir.

2012 yılından beri daha fazla Türk turist gelmesi için adalarda kapıda vize uygulamasına başlayan Yunanistan'in sayısı artacak olan turistlerin taşımacilığını kendi feribotlarına yaptırmak için bu haksız uygulamayı devam ettirmesi durumunda Turk feribotları ambargoya uğramış olacaktir.

Yunan feribot firmaları şimdiden seyahat acentaları ve tur operatörleri ile temasa geçerek tüm piyasayı ele geçirme faaliyetine başladilar.

Yapılan uygulamalar zamanın dışişleri bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu arasında 2000 yılında iki ülke arasında imzalanan deniz taşımacılığı anlaşmasini tamamen çiğner nitelikte. Zira bu anlaşma iki ülkenin bayrağındaki gemilere birbirlerinin ülkesinde eşit muamele görmesini temin eden bir garantiydi.

Bu uygulamalar aynı zamanda Turkiye ye Yunanistan'dan gelecek turistlerin de sadece Yunan bayraklı feribotlar ile taşınmasına yol açıiyor. Bu şekilde, Yunanistan ülkemize gelecek olan turistlerin hangi sıklıkla hangi gemiler ile geleceğini kontrol altına alabilecek.

Ülkemize gelecek turistlerin seyahat insiyatifinin başka bir ülkenin tekeline geçmesinin, ulusal turizm politikası için ne kadar sakıncalı olduğu düşünüldüğünde ve aynı uygulamanın kara ve hava yolunda da uygulanması düşünüldüğünde durum ülkemiz için ciddi sakıncalar teşkil etmektedir.

Türkiye tarafından aynı hattaki aynı tip seferleri yapan Yunan feribotlarına bu tür uygulamaların yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda eşitsizlik tüm açıklığıyla ortaya çıkmaktadır.

30 yılı aşkın bir süredir karşılıklı devam eden seferlerimizin Yunanistan tarafindan bu şekilde sezon başında engellenmesi şirketimizi rekabette zor duruma düşürmüştür.

Uluslararası deniz taşımacılığının en büyük özelliği bayrak kısıtlaması olmaksızın yapılabilmesidir. Türk bayrağına uluslararası sularda engel getirilmesi dünya denizcilik kanunlarına aykırıdır.

Şu anda turistlerin uğradığı maduriyet çok ciddi boyutlardadır. Zira Türk feribotları hatta her gün çalışmasına rağmen hattaki Yunan feribotları haftada sadece 1 gün sefer yapmaktadır. Bu yüzden Rodos'tan Marmaris'e gelen turistler dönmek için Yunan feribotunu günlerce beklemek zorunda kalmışlardır. Limanlarda mahsur kalan turistler Marmaris limaninda adeta bu yuzden eziyet çekmektedir. Kimileri işlerine, kimileri tatillerine Yunan feribotu gelene kadar geri dönememektedir.

Yeşil Marmaris firması olarak 40 yılı aşkin bir sürede Yunanistan'a 1 milyonu aşkin turist götürmüş bir firma olarak yapılan haksız uygulamaları hayretle izlemekteyiz.

391948723194.jpg

aegean-cat-ve-aegean-jet-gemileri---marmaris-limani.jpg

aegean-cat.jpg

aegean-jet.jpg

yesil-marmaris-feribotlari---rodosta.jpg

yesil-marmaris-feribotlari---rodos-limaninda.jpg

virahaber.com
 

Bu haber toplam 2365 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.