1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yunuslar için dalacaklar
Yunuslar için dalacaklar

Yunuslar için dalacaklar

Doğal ortamlarından kopartılarak dar havuzlarda gösteri yapmaya zorlanan yunuslar için Türkiye genelinde bir eylem yapılıyor.

A+A-

Ülkenin pek çok yerindeki denizseverler, doğal yaşam dostları, hayvanseverler ve sualtı tutkunları yunusların özgür kalması için çeşitli eylemler yapacak. Yunusların doğal yaşamlarına döndürülmesi için dalgıçlar suyun altında pankartlar açarken, yapılacak açıklamalarla gösteri havuzlarının yasaklanması istenecek.

 

Türkiye’de ilk kez bir deniz canlısının tutsaklıktan kurtarılması için kitlesel eylemler yapılacak. 11 Temmuz Pazar günü yapılacak eylemde, Türkiye’de faaliyet gösteren 12 havuzda gösteri yapmaya zorlanan yunusların doğal ortamlarına dönmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

 

Bern Sözleşmesi adıyla anılan Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne göre doğal yaşamlarına döndürülmesi gereken yunuslar için HAYTAP ve Sualtı Gazetesi’nin öncülük ettiği eylemde en iyi mesajı dalgıçlar verecek.

 

 

“Yunusların yeri dar havuzlar değil sonsuz denizlerdir” şeklinde pankartlarla sualtına inecek dalgıçlar, deniz memelisinin doğal ortamında yaşaması için kamuoyu oluşturmaya çalışacak. Türkiye genelinde 17 dalış okulunun desteklediği etkinliklerde, Antalya’da Sun Diving, Kaş Explorers Dalış merkezi, Atlas Dive Center, Balıkesir’de Körfez Diving ve Skubi Dalış Merkezi, Edirne Keşan’da Hamsi Diving, Seferihisar’da Derin Deniz Diving, Mersin’de Mersin Balıkadamlar Kulubü ve Adana Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi, Fethiye’de European Dalış Merkezi ve Lykia World Dalış Merkezi, Bursa Oasis Dalış ve Doğa Merkezi ile BOSAD-Bodrum Sualtı Derneği, İstanbul’da Sualtı Temizlik Hareketi, Kadıköy Sualtı Merkezi ve Beylikdüzü Sualtı Merkezi yunusların özgür kalması için derinlere inecek.

 

Öte yandan Türkiye’nin en ünlü deniz ve sualtı belgeselcisi Savaş Karakaş ise yunuslar için yüzecek. 7 km Meis-Kaş arasını yüzen Karakaş, 18 Temmuz’da 6,5 km’lik İstanbul Boğazı ‘nı, 30 Ağustos’ta ise 6,5 km’lik Çanakkale Boğazı’nı yüzecek. Karakaş her kulacını tüm deniz memelilerinin özgür kalması için atacağını belirtirken, kendisiyle yapılacak her röportaj ve haber çalışmasında yunusların özgür kalması gerektiğini vurgulayacak. Savaş Karakaş, “Yunusların özgür kalması onların daha uzun ve huzurlu ömür geçirmeleri demektir. Betonlarla çevrili havuzlarda sonar sistemi çalışmayan ve doğal davranışlarını sergileyemeyen yunusların tutsak hayatı yaşıyor. Avrupa ülkelerinde terk edilen gösteri havuzlarına Türkiye’de ilgi gösterilmesi doğru değil” dedi. Türkiye’de bu konuda bir kamuoyu oluşması için belgesel çalışmalarını devam ettiren belgeselci Flipper’I Kurtarmak adlı bir yunus belgeseli de çekmişti.

Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi

Bu haber toplam 4440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.