1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yüzer Sergi AB yolcusu
Yüzer Sergi AB yolcusu

Yüzer Sergi AB yolcusu

Atatürk'ün Türkiye'yi Avrupa'ya tanıtmak için kullandığı 'Yüzer Sergi Projesi' yeniden hayata geçiriliyor. Türkiye'nin AB'ye getireceği katkıları anlatmak amacıyla içerisinde sergilerin yer aldığı bir gemi, Avrupa turuna çıkacak.

A+A-

Türkiye'nin Avrupa'ya üye olması ile birliğe yapacağı katkının anlatılması için Atatürk'ün 1926 yılında kullandığı 'Yüzer Sergi Projesi' benzer bir uygulamayla yeniden hayata geçiriliyor. 'Türkiye Yüzer Sergisi' çerçevesinde, içerisinde Türkiye'yi tanıtan her türlü ürünün ve sergilerin yer aldığı bir gemi, gelecek yıl Avrupa'yı dolaşacak. Gemi, 7 Mart-21 Nisan 2011 tarihlerinde Avrupa'da 14 ayrı limanda 2'şer gün kalacak. 'Türkiye Yüzer Sergisi'nin tanıtımı Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından yapıldı. Projenin, özel sektör, yerel ve merkezi yönetimlerin el ele verilerek gerçekleştirilmesi nedeniyle heyecan verici olduğunu söyleyen Bağış, serginin AB üyesi ülkelerin toplam 500 milyonluk nüfusunun 420 milyonuna ulaşabilecek potansiyel taşıdığını belirtti.

Eksen tartışması

Atatürk'ün vizyonu ile ortaya koyduğu kararlılığı kendilerinin de taşıdığını belirteren Bağış, 'Türkiye'nin ekseni ile ilgili bir şüphesi olan, yüzer sergi gemisinin eksenine, rotasına, uğrayacağı limanlara baksın' dedi.

Geminin rotası

Türkiye Yüzer Sergisi, Yunanistan'ın Pire limanından itibaren, Napoli, Marsilya, Barselona, Lizbon,  Le Havre, Londra, Anvers, Amsterdam, Hamburg, Kopenhag, Gdansk, Riga, Helsinki ve Stokholm limanlarını dolaşacak. Sergi gemisi olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından kiralanan 2009 yapımı modern Ro-Ro gemisi kullanılacak.

Seyr-i Türkiye

Atatürk, 1926 yılında Karadeniz adlı gemi ile Seyr-i Türkiye yüzer

sergisini açtırmış ve sergi Avrupa'da büyük ilgi görmüştü.

 

Akşam

Bu haber toplam 1043 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.