1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yüzme perfomansı değerlendirilecek
Yüzme perfomansı değerlendirilecek

Yüzme perfomansı değerlendirilecek

Atatürk Üniversitesi denize yüzlerce kilometre uzaklıktaki kampüsünde balıkların zor koşullarda nasıl yüzdüğünü belirlemek için 22 bin lira harcayıp ‘Performans değerlendirme havuzu’ yaptırdı.

A+A-

Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bulunan akvaryum ünitesinde yer alan Yüzme Performansı Değerlendirme Sistemi ile balıkların olumsuz koşullardaki yüzme performansları belirlenecek. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Arzu Uçar, Atatürk Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp yönetiminde gerçekleştirilen sistemin faaliyete geçirildiğini söyledi.Uçar, şunları kaydetti: “Suda canlıların hayatta kalabilmeleri için canlının yüzme performansı önemli bir parametredir. Av-avcı ilişkilerinde, balıkların beslenmelerinde, yem arayabilmelerinde sağlık ve stres faktörlerinin belirlenmesinde yüzme performansı bizim için çok önemli. Bunun ölçülmesi de bizim bilimsel çalışmalarımızda önemli bir ilerleme kaydettirecektir. Sistem özel bir firma tarafından yapıldı. Akvaryum ünitesinde yer alan sistemimiz şu an çok güzel çalışmakta.”

‘Havuza atıp bakacağız’

Sistemin şu anda Türkiye’de faal olan tek sistem olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Uçar, “Sistem, özelikle materyal olarak balıklarımızda herhangi bir kirleticiye maruz bırakıldıktan sonra, onların bu kirleticiye karşı yüzme performansı olarak verdikleri tepkinin ölçülmesi esasına dayanmakta.

Çalışmalarımız da bize oldukça fayda sağlıyor” dedi. Sistemde bir su tünelinin bulunduğunu ifade eden Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü, “Balıklar o su tüneline bırakılarak, belli kademelerde akıntı hızı artırılarak sistem çalıştırılmakta ve ortaya çıkan sonuçlarda da veriler değerlendirilerek, balığın yüzme performansı hakkında bilgi alabilmekteyiz. Balıkların ne derece, hangi faktöre karşı ki sadece bu kirleticiler konusunda değil, balığın çevre koşulları olsun, ortamdaki bozukluklar olsun bu tip durumlarda da yüzme performansı etkileniyor. İşte bu noktada sistemimiz de bize önemli bilgiler vermekte.” Sistemin kurulum bütçesinin 22 bin TL civarında olduğunu belirten Uçar, “Üretici firma bize belli bir oranda indirimde de bulundu. Maliyet olarak da çok uygun bir sistemi hayata geçirdik” diye konuştu.

erzurumgazetesi

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.