1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Zehirli gemi 'Methania', Türkiye'ye demirledi
Zehirli gemi 'Methania', Türkiye'ye demirledi

Zehirli gemi 'Methania', Türkiye'ye demirledi

İçerisinde zehirli madde olduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği Çevre yasalarına göre geri dönüşümü gerçekleştirilemeyen LNG tankeri M/T Methania, Türkiye’ye getirildi.

A+A-

Son yıllarda giderek artan AB çevre yasaları çerçevesinde geri dönüşümünün gerçekleştirilmesine izin verilmeyen M/T Methania isimli LNG taşıyıcı tankerin, sökülmek üzere Türkiye’ye getirildiği haberi çevrecileri ayağa kaldırdı.

Gemi hala Fransa’da görünüyor

Tehlikeli Atıkların sınır ötesi taşınmasını ve bertarafını düzenleyen ‘Basel Sözleşmesi’ kurallarına aykırı olduğu için 2014 yılından bu yana Avrupa’da demirli bulunan M/T Methania isimli LNG taşıyıcı tankerin, sökülmek üzere Türkiye’ye getirildiği haberi çevrecileri ayağa kaldırdı.

Uluslararası gemi takip sistemi AIS verilerine göre en son 2 Mayıs’ta sinyal alınan gemi Fransa’nın güneyinde yer alan Marsilya limanında bağlı görünüyor. Gemilerin anlık olarak takibinin yapılmasının sağlandığı ve açık olması zorunlu olan AIS sisteminin kapatıldığı anlaşılan geminin bu hareketi Türkiye’de olduğu iddialarını daha da kuvvetlendiriyor.

methaniaharita.png

Malta üzerinden Türkiye’ye

İlk önce adının Mayıs ayında M/T Methania olarak değiştirildiği ve Hindistan vatandaşı olan bir iş adamı üzerinden satın alındığı öğrenildi. Fransa’da ki kaotik ortamı da lehine kullanarak, Fransa’dan ayrılmayı başaran gemi, römorkör yedeğinde önce Malta’ya buradan da Türkiye’ye getirildi. Sökümü yapılmak üzere getirilen gemini şuan Çanakkale Bozcaada mevkinde bulunduğu ve notifikasyon onayı olmadığı için miktarı belli olmayan slaç atığını Kolin Şirketi tarafından atık bertaraf depolarına boşalttığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre; 2 bin ton olarak tespit edilen atığın, slaç olmadığı, geminin yakıtı olduğu iddia edildi.

Aliağa’ya gelmesi an meselesi

Tehlikeli ve Zehirli atık barındırdığı gerekçesiyle, Geminin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkan çevreciler, Aliağa’ya getirilmesi an meselesi olan Geminin sökümünü engellemek için aportta beklerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden de konu hakkında açıklama beklediklerini ifade ediliyor.

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi AB standartlarına uygun

Türkiye’de bir tek İzmir’in Aliağa ilçesi içerisinde bulunan gemi geri dönüşüm bölgesi çevreciliği ve AB yasalarına uyumu ile biliniyor. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği Komisyonu ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) iş birliğinde düzenlenen organizasyon ile Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ne gelen AB heyetinden tam not almıştı.

Toplantı sonunda değerlendirme yapan AB Yetkilisi Emilien Gasc,  AB yolunda son viraja giren Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörü adına umut vaat ettiğini söylemişti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3649 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.