1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı programı belli oldu
1 Temmuz Kabotaj Bayramı programı belli oldu

1 Temmuz Kabotaj Bayramı programı belli oldu

Bu yıl 91'inci yıldönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla İstanbul'un çeşitli yerlerinde kutlama etkinlikleri düzenlenecek.

A+A-

1 Temmuz'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve halkın da katılımıyla Liman Başkanlıklarının bulunduğu il ve ilçelerde çeşitli tören ve etkinlikler düzenlenecek. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlik takvimini duyurdu; 

kabotaj-bayrami-etkinlik-programi-detay.jpg

Kabotaj nedir?

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır. Fransızca kökenli bir sözcüktür.

Türkiye'de Kabotaj

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4162 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.