1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. 12 bin 374 ton hamsi yakalandı
12 bin 374 ton hamsi yakalandı

12 bin 374 ton hamsi yakalandı

Sinop'ta 12 bin 374 ton hamsi avlandığı belirtilirken, balıkçılar hamsi sezonunun iyi geçtiğini ancak kısa sürdüğünü söyledi.

A+A-

Sinop'ta 12 bin 374 ton hamsi avlandığı belirtilirken, balıkçılar hamsi sezonunun iyi geçtiğini ancak kısa sürdüğünü söyledi.

Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, yaptığı açıklamada kentte 2010-2011 hamsi sezonunda Sinop Limanı'na kayıtlı 524 adet ruhsatlı balıkçı teknesi ve 3 bin 748 adet ruhsatlı balıkçının avcılık yaptığını belirtti.

Sinop'ta, yaklaşık bir ay süren hamsi sezonunda 12 bin 374 ton hamsi, bin 508 ton deniz salyangozu avlandığını ifade eden Yeşil, kentte aktif olan 5 adet balık unu ve balık yağı işleme tesislerinde çevre illerden gelen hamsilerle birlikte 20 bin 182 ton balık unu ve 15 bin 350 ton balık yağı elde edildiğini kaydetti.

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak ise, hamsi sezonunun iyi geçtiğini ancak kısa sürdüğünü söyledi.

Hamsinin Sinop kıyılarından gittiğini, balıkçıların Hopa açıklarında avlandığını ifade eden Bayrak, "Sinop'ta bu yıl yaklaşık bir ay hamsi avlayabildik. Eskiden hamsi avı bizim kıyılarımızda 4.5 ay sürerdi. Aşırı avlanma Hamsi'yi Gürcistan'a kaçırdı" dedi.

Balık unu fabrikalarına verilen hamsiye kota uygulanmadığını bu nedenle, küçük hamsilerin de avlanarak balık unu fabrikalarına satıldığını söyleyen Bayrak, sürdürülebilir balıkçılık için yeni adımlar atılması gerektiğini dile getirdi. 

Çok balık avlamanın çok para kazanmak anlamına gelmediğini söyleyen Bayrak, "Aşırı avlanmadan dolayı fiyatlar düşüyor, balıklar balık unu fabrikasına gidiyor. Her ne kadar sezonumuz iyi geçtiyse de balıkçıya yansıyan bir şey olmadı. Balıkçılarımızın çoğu borçlu durumda" diye konuştu.

Bayrak, balıkçılar olarak Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

  Haber3

Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.