1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 300 milyon dolarlık plan yaptı
300 milyon dolarlık plan yaptı

300 milyon dolarlık plan yaptı

Kahraman Sadıkoğlu Irak’ta 2003’ten beri 84 adet batık gemiyi çıkararak ülkede 4 limanın açılmasını sağladı.

A+A-

Irak’ta 2003’ten beri 84 adet batık gemiyi çıkararak ülkede 4 limanın açılmasını sağlayan armatör Kahraman Sadıkoğlu, “Bu ülkede 40 milyon dolarlık iş yaptık. Yaklaşık 5 yılda 84 adet batık gemiyi çıkardık. Şimdi İran ve Kuveyt’teki batık gemileri çıkarma işini aldık. 6 yılda 300 milyon dolarlık iş yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Uluslararası kuruluşların batık gemilerin denizlerden çıkarılması için bastırması ve dünya ticaretinin denizlere kayması sektörü hareketlendirdi. 2003’te girdikleri Irak pazarında 5 yıl boyunca 84 adet gemi çıkardıklarını belirten armatör Kahraman Sadıkoğlu, “Bu gemileri yaklaşık 40 milyon dolara çıkardık. Şimdi sırada İran ve Kuveyt var. Bu ülkelerde önemli bir iş fırsatı bulunuyor. Çünkü uluslararası kuruluşlarda denizlerdeki batık gemilerin çıkarılması için bastırıyor. Bu ülkelerde 6 yılda 300 milyon dolarlık iş yapmayı planlıyoruz. Daha sonra Nijerya’daki çalışmalar için de görüşme yapacağız” dedi.

4 yeni liman yapıldı
Basra Körfezi’nde çıkardıkları batık gemilerden sonra ülkede 4 yeni limanın inşa edildiğini belirten Kahraman Sadıkoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu limanlar sayesinde ülkeye gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri taşınmaya başladı. Ayrıca Irak’tan ihracat için de deniz yolu kullanılıyor. Bu batık gemilerin çıkarılması Irak’ın kalkınması ve daha da büyümesi için çok önemliydi. Basra Körfezi’nde yaptığımız batık gemi çıkarma çalışmaları hükümet tarafından çok tutuldu. Bu çalışmalar nedeniyle bize ödül verildi. Batık gemi çıkarma operasyonunda önemli bir marka haline geldik. Bu alanda yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.”

2 ülkede 214 batık gemi
İran ve Kuveyt’te 214 adet batık gemi tespit edildiğini açıklayan Kahraman Sadıkoğlu, şunları söyledi: “Bu iki ülkede de yıllardır çıkarılmayı bekleyen batık gemiler var. Bu gemiler hem suya zarar veriyor hem de bulunduğu bölgede tehlike oluşturuyor. İran ve Kuveyt’te 6 yıllık bir çalışma planımız var. İlk ihaleleri aldık. Sırada yenileri de olacaktır. 3 noktada çalışmalarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Burada 6 yıl boyunca gemilerin çıkarma işlemini tamamlarsak 300 milyon dolarlık bir iş yapmış oluruz.”

2 ayda çıkarılıyor
Bu gemileri denizden çıkarmanın zor ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Kahraman Sadıkoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu gemilerin sadece bir tanesini 2-2.5 aylık bir çalışmayla denizden çıkarabiliyoruz. Gemiler suyun içinde dilim dilim kesiliyor. Daha sonra çamurları temizleniyor. Uzun ve sabırlı bir çalışmadan sonra gemiler su yüzüne çıkartılıyor. Küçük bir batık geminin denizden çıkarılması 1.5 milyon doları bulabiliyor. Bu rakam büyük gemilerde 10 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Bunları suyun altından çıkarmak çok zor. Bu konuda uzman bir ekip gerekiyor.”

8.5 milyon dolara römorkör satın aldı
Türkiye’nin en büyük römorkörlerinden birini Bodrum’a getiren Kahraman Sadıkoğlu, “10 bin beygir gücünde, 1200 metre derinliğe çapa atabilen, 900 ton tank kapasitesi olan römorkör 22 yaşında. Bu römorkörü 8 milyon 500 bin dolara aldık. Bununla Irak’ta batık gemileri çıkardığımız vinci taşıyacağız. Bu büyüklükte bir römorkörün sıfırı 68 milyon doları geçiyor. Türkiye’nin en büyük römorkörlerinden biri oldu. Şu an Bodrum’da bulunan römorkörü kısa sürede Irak’a götüreceğiz” diye konuştu.

Sırada Nijerya var
Uluslararası kuruluşların denizlerdeki batık gemilerin çıkarılması için ciddi baskılar yaptığını dile getiren Kahraman Sadıkoğlu, şöyle konuştu: “İran ve Kuveyt’teki işleri tamamladıktan sonra Nijerya’ya yöneleceğiz. Burada da ciddi sıkıntı var. Avrupa Birliği (AB) de bu konuda büyük teşvikler veriyor. Artık deniz altında batık gemi istenmiyor. Batık gemiler su yüzüne çıkartıldıktan sonra Hindistan ve Pakistan gibi ülkelere gönderiliyor ve hurdaya çıkarılıyor.”

Savarona’yı Maliye’ye bedavaya devretmem
Maliye Bakanlığı’nın, Savarona’yı almak için harekete geçtiğini belirten Kahraman Sadıkoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yatın kullanım hakkı bende. Yatı bedavaya devretmem, parasını verir alırlar. Bunun için ben önemli bir kaynak ayırdım. Yaptığımız hesaplar yatın değerinin 60 milyon dolar civarında olduğunu gösteriyor. Yatı turizme açma planı yerine müze olarak kullanılması isteniyor. Ben Savarona’nın 49 yıl kullanma hakkını 1989 yılında çürümek üzereyken aldım. Buradan beni istedikleri gibi çıkaramazlar.”

Süveyş kapanırsa petrol fırlar
Venezuela Petrol Bakanı Rafael Ramirez, Mısır’daki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle Süveyş Kanalı’nın kapatılması durumunda, petrolün varil fiyatının ikiye katlanarak 200 doları bulabileceğini öne sürdü. Ramirez, bu gerçekleşirse Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün acil toplanması gerektiğini vurguladı.

Hürriyet

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.