1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. 96 seferle 152 bin turist gelecek
96 seferle 152 bin turist gelecek

96 seferle 152 bin turist gelecek

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bu yıl lüks yolcu gemileri 96 seferle yaklaşık 152 bin turist getirecek.

A+A-

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bu yıl lüks yolcu gemileri 96 seferle yaklaşık 152 bin turist getirecek. 2011’de ilk kez Celebrity ve Azamara Cruise şirketlerinin gemileriyle Amerikalı turistler Marmaris ile tanışacak.

Marmaris Liman İşletme Anonim Şirketi Müdürü Şükrü Tugay, "Limanımız yapılandırılamadığı için dünyaca ünlü lüks yolcu gemileriyle kapsamlı anlaşma yapılamadı. Kapasitemiz yetersiz olduğu için bu gemi şirketleri rotalarını Yunan adalarında tutmaya devam etti. Bu yıl hem bölge hem de ilçemiz için büyük ekonomik kayıp yaşayacağız" dedi.

Geçen yıl dev transatlantiklerin 86 kez sefer yaptığı, 144 bin 560 turist getirdiği ve 30 milyon lira para bıraktığı Marmaris’e bu yıl en düşük bin 500 yolcu kapasiteli gemiler 96 kez gelecek ve yaklaşık 152 bin turist ilçeyi görme şansı yakalayacak. Marmaris Liman İşletme Anonim Şirketi’nin yurtdışında katıldığı kruvaziyer fuarlarında yaptığı anlaşmalar ile ilk defa ’Celebrity’ ;ve ’Azamara Cruise’ ;adlı şirketlerin ultra lüks yolcu gemileri, Marmaris’e Amerikalı turistleri getirecek. Başta Aida ve Costa olmak üzere ünlü şirketlerin gemileri, dünyanın çeşitli ülkelerinden zengin turistleri Marmaris’e taşıyacak.

Dünyanın en büyük turizm firması olan Alman TUI grubuna ait İngiltere’deki Thomson adlı tur operatörü, geçen yıl Marmaris Liman İşletme Anonim Şirketi ile yaptığı anlaşma ile Marmaris’i "homeport" (ana liman) olarak belirledi. Böylece Türkiye’de Antalya’dan sonra Marmaris bu unvanı elde etti. TUI, bu yıl kendisine ait Thomson Celebration gemisinin 26 seferiyle 30 bin turisti Marmaris’e getirerek tur öncesi veya sonrası bir hafta ilçedeki çeşitli otellerde konaklama yaptıracak.

Bürokratik Engeller
Bütün bu gelişmelere karşı Marmaris Liman İşletme Anonim Şirketi Müdürü Şükrü Tugay, geçen yıl yapılan sefer sayısının üzerine fazla çıkamadıkları için üzgün olduklarını söyledi. Limanın bürokratik engeller nedeniyle yapılandırılamdığını ifade eden Tugay, "Bu olmadığı için dünyaca ünlü lüks yolcu gemileriyle kapsamlı anlaşması yapılamadı. Daha iyi hizmet sunarak limanımızı pazarlamamız gerekirken, rıhtım kapasitesi yetersizliği nedeniyle anlaşmalar iptal edildi. Katıldığımız yurt dışı fuarlarda İspanyol firması ile anlaşma yapmıştık. Belirledikleri günlerde ilçemize gelmek istediler. O günlerde Aida ve Costa grubunun iki büyük gemisi rıhtımımızda olacak. Liman yetersiz olduğu için, kış dönemi de dahil, gelecek toplam 35 bin zengin İspanyol turistten olduk. Bu gemilerden inen yolcular isterlerse bir hafta tur öncesi ve sonrası ilçe otellerde konaklayacak ve Dalaman Havalimanı’na uçuşlar artacaktı. İkili görüşmelerimiz ve verilen güvenler ile bu yıl büyük zorluklarla 96 sefer ayarlayabildik" diye konuştu.

Hedef 120 Seferdi
Marmaris Limanı’nın Ege ile Akdeniz’in birleştiği noktada olduğunu anımsatan Tugay, ilçenin hem hem doğu Akdeniz turu yapan gemilerin hem de Boğazlar’dan Karadeniz’e geçecek gemilerin güzergahı üzerinde olduğunu belirtti. Gemilerin Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve İsrail tarafına sefer yaparken Marmaris’e uğrayabileceğini ya da Ege ve Yunan adalarında dolaşırken limana demir atabileceğini kaydeden Şükrü Tugay, "Coğrafi konumumuz itibarıyla avantajlarımız var. Bütün bu avantajlara rağmen bürokratik engellerden dolayı ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bu yıl hedeflediğimiz 120 seferi liman yapılandırılamadığı için yakalamayadık. Gemi şirketleri rotalarını Yunan adalarında tutmaya devam etti. Bu yıl hem bölge hem de ilçemiz için büyük ekonomik kayıp yaşayacağız" dedi.

Hürriyet

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.