1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ABD'nin "Montrö" alternatifi
ABD'nin "Montrö" alternatifi

ABD'nin "Montrö" alternatifi

Karadeniz'de Montrö nedeniyle deniz gücü bulunduramayan ABD, bu kez karadan bir girişimde bulunma niyetinde. Washington'un bu amaçla Balkanlar'daki askeri üslerinin kapasitesini ve etkinliğini arttırmak istediği öğrenildi.

A+A-

Karadeniz'de Montrö nedeniyle deniz gücü bulunduramayan ABD, bu kez karadan bir girişimde bulunma niyetinde. Washington'un bu amaçla Balkanlar'daki askeri üslerinin kapasitesini ve etkinliğini arttırmak istediği öğrenildi

Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararı dünya kamuoyunun dikkatini bu bölgeye çevirmesine neden oldu. Türkiye daha önce NATO tarafından yürütülen Akdeniz merkezli anti-terörizm ve deniz güvenliği odaklı Operation Active Endeavour'un Karadeniz'e genişletilmesine NATO üyesi olmasına rağmen karşı çıkmıştı.

Türkiye'nin bugüne kadar Montrö Sözleşmesi konusundaki hassasiyetini koruması üzerine Washington yönetimi, Karadeniz'deki vardığını deniz kuvveti ile değil, Karadeniz'e kıyıdaş olan ülkelerdeki askeri üsleri aracılığı ile güçlendirme yoluna gitmeye başladı.

Anlaşmaların uzatılması gündemde

Gelişmelere ilişkin olarak ABD ile Rusya arasındaki cepheleşme giderek keskinleşirken, Washington yönetiminin de bir süredir Romanya ve Bulgaristan'daki üsleri ile ilgili bir çalışma yaptığı da ortaya çıktı. Bu çalışmanın, ABD'nin bu iki ülkedeki üslerinin kapasitesinin büyütülmesi, asker sayısının ve etkinliğinin arttırılmasını kapsadığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre ABD ayrıca, 2005 yılında Romanya ve 2006 yılında Bulgaristan ile 10 yıl süreli olarak imzalanan anlaşmaların sürelerinin de uzatılmasını istiyor.

Türkiye'ye paylaşıldı

ABD yönetimi, bu yaklaşımını Türkiye ile hem askeri hem de diplomatik kanallar aracılığı ile de paylaştı. Ukrayna krizinin tırmanması üzerine ABD'nin, Köstence limanındaki "Mihail Kogalniceanu" hava üssünde Amerikan askerlerinin sayısını artırmak için bu ülkenin yönetiminden izin istemesinin arkasında da bu projesinin yattığı belirtiliyor. "Mihail Kogalniceanu" hava üssü, halen Afganistan'dan çekilen Amerikan askerleri için koridor olarak da kullanılıyor. Romanya ve Bulgaristan'ı ABD'nin Avrupa Ordusu (USAREUR) Doğu Ortak Hareket Gücü (JTF-E) çerçevesinde ortak yürüttüğü faaliyetlerin kapsamının da genişletilmesinin söz konusu olduğu belirtiliyor. Bulgaristan ve Romanya, ABD ile askeri ekipman, eğitim alanlarında da işbirliği yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1211 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.