1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Alanya Sahilinde Yüzey Kirliliği
Alanya Sahilinde Yüzey Kirliliği

Alanya Sahilinde Yüzey Kirliliği

Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Kayhan:" Havza bazında temizliği yapılmayan derelerin denize getirdiği atıklar ile transit geçiş yapan gemi atıkları, Alanya sahillerinde kirliliğe neden oluyor."

A+A-

Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı (ALÇED) Şerefnur Kayhan, havza bazında temizliği yapılmayan derelerin denize getirdiği atıklar ile transit geçiş yapan gemi atıklarının, Alanya sahillerinde zaman zaman yüzey kirliliğe neden olabildiğini söyledi.

Sahillerde hijyen göstergesinin mavi bayrak olduğunu dile getiren Kayhan, Alanya sahillerinde ters akıntı sonucu zaman zaman yüzeysel kirlik yaşandığını belirtti.

Transit geçiş yapan gemilerden bırakılan ve dere yataklarından denize karışan atıkların zaman zaman yüzeysel kirliliğe neden olabildiğini kaydeden Kayhan, kirlilikle mücadele için Alanya Belediyesi, belde belediyeler ve Kaymakamlık ile koordineli çalıştıklarını söyledi.

Transit geçiş yapan gemilerin, uluslararası platform olması nedeniyle atıklarını kontrol edemediklerini belirten Kayhan, yüzeysel kirliliğin engellenmesi amacıyla derelerin havza bazında ıslah edilmesi gerektiğini bildirdi.

Alanya Belediyesi'nin, deniz kirliliğinin engellenmesi amacıyla tur teknelerinin atıklarını da günlük kontrol ettiğini belirten Kayhan, şunları söyledi:

“Alanya'da Kargıcak beldesinden Okurcalar beldesine kadar yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki sahilde 4'ü halk plajı olmak üzere toplam 43 mavi bayraklı plaj var. Mavi bayrak kriterleri içerisinde, başta deniz suyu analiz sonucu olmak üzere 27 zorunlu kriter bulunuyor. 43 mavi bayraklı plajda 15 günde bir Alanya Halk Sağlığı Laboratuarı ekiplerince su numuneleri alarak, sonuçlarını mavi bayrak panolarında yayınlıyoruz. Bu dönemde yaptığımız denetimlerde mavi bayrak kriterine uymayan işletmeyle karşılaşmadık. Yaptığımız çalışmalara denetim demek doğru olmaz. Plaj işletmeleri ve mavi bayrak görevlileri artık daha bilinçli. ALÇED olarak bizler de kontrollerimizi yapıyoruz. Plajlarda görülen herhangi bir olumsuzluk mavi bayrağın kaybedilmesi anlamına gelir”

Kayhan, batı yönlü deniz akıntısı sonucu Alanya sahillerinde zaman zaman oluşan yüzeysel kirliliğin insan sağlığını olumsuz etkileyen bir sonuca yol açmadığını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1227 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.