1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Aliağa'ya gelen gemi sayısı arttı
Aliağa'ya gelen gemi sayısı arttı

Aliağa'ya gelen gemi sayısı arttı

Bölgedeki deniz ticareti canlanmaya başladı. İlk 10 ayda iki limana demir atan gemi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 1200 adetlik artış kaydedildi.

A+A-

Geçen yıl küresel kriz nedeniyle gerileyen deniz ticareti, sanayideki büyüme ve dış ticaretteki artış nedeniyle yeniden canlanmaya başladı. Canlanma rakamları İzmir limanlarına da yansıdı.   

Bu yılın ilk 10 ayında İzmir ve Aliağa'daki limanlara gelen gemi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1200 adet arttı. 2009'un ilk 10 ayında limanlara yaklaşık 4 bin 500 gemi yanaşırken, bu yılın aynı döneminde gemi sayısı 5 bin 700'e ulaştı. Bu artışta büyük pay Aliağa'daki limanların oldu. İzmir Alsancak Limanı'ndaki gemi sayısı azalmaya devam ederken, Aliağa limanlarına gelen gemi sayısı rekor şekilde arttı.

Alsancak Limanı'na yılın ilk 10 ayında yanaşan gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 331 adet azaldı. İzmir Alsancak Limanı'na 2009 yılının ilk 10 ayında 506'sı Türk bayraklı, bin 740'ı yabancı bayraklı olmak üzere toplam 2 bin 246 gemi yanaştı. Limana gelen günlük ortalama gemi sayısı 7 oldu. Gemi sayısı bu yılın ilk 10 ayında ise bin 915'e geriledi.

Limana her gün ortalama 6 gemi yanaştı. Geçen yılın ilk 10 ayında elleçlenen yük miktarı 674 bin TEU olarak gerçekleşirken, bu yılın ilk 10 ayında ise 620 bin TEU'ya geriledi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, dış ticaretin ve gemi trafiğinin arttığı bir dönemde Alsancak Limanı'na gelen gemi sayısının ve elleçlenen yük sayısının azalmasının, limandaki kan kaybını gözler önüne serdiğini söyledi.

Gemilerin dümenlerini Aliağa'da kurulan yeni limanlara kırdığını belirten Öztürk, "Alsancak'ta konteyner elleçleme bazında yaklaşık yüzde 8 gibi bir düşüş var. Bu ciddi bir kan kaybını gösteriyor. Bana göre bu süreç devam etmeyecek. Alsancak Limanı'na yapılacak yeni yatırımlar sonucunda bu tablonun değişeceğini düşünüyorum" dedi. Öztürk, Aliağa limanlarının İzmir'e büyük destek sağladığına da dikkat çekerek, artık İzmir'de sıkışıklık sorunu yaşanmadığını söyledi.

Aliağa Bölgesi'nde yer alan Petkim, İDÇ, Batıçim, Nemport, Ege Çelik, TCE Ege, Ege Gübre, Total, Petrol Ofisi, Habaş iskelelerine geçen yılın Ocak-Ekim aylarında 2 bin 300 gemi yanaşırken, gemi sayısı bu yılın aynı döneminde 3 bin 783'e ulaştı. Özellikle son yıllarda yapılan konteyner liman yatırımları sonucunda gelen yeni hatlar ve demir-çelik sektöründeki canlanma, gemi sayısına da olumlu yansıdı.

Yatırımlar sürecek

TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, gemilerin Nemrut Körfezi'ndeki limanlara gitmesinden dolayı gemi sayısının azaldığını ancak elleçlenen yük miktarında fazla azalma olmadığını söyledi. Limanda 30 bin metrekarelik alanın betonlanması, giriş kapılarının yenilenmesi, optik okuyucuya geçiş gibi çeşitli yatırımların devam ettiğini kaydeden Yalçın, mobil vinç alımı için de ihaleye çıkacaklarını vurguladı. Yalçın, "Mobil vinçler 2011 başında gelir. Artan yatırımlarla ve yeni silo rıhtımının hayata geçmesi ile bu kan kaybı duracak. Limanın kapasitesi 2 katına çıktığı gibi, Avrupa'nın en büyük 5 limanından biri olacağız" dedi.

Hangi hatlar Alsancak'tan Aliağa'ya gitti

Tamamen gidenler

-Maersk, -Borchard, -Contaz Line

Kısmen gidenler

-Admiral Line, -CMA-CGM, -Turkon, -MSC

 

aliağaekspres

Bu haber toplam 1032 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.