1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Antalya Limanı’ndan Karayipler’e uzandı
Antalya Limanı’ndan Karayipler’e uzandı

Antalya Limanı’ndan Karayipler’e uzandı

29 Temmuz’dan itibaren Antalya Limanı’nda tek söz sahibi olmaya hazırlanan Global, Karayip’teki Belize ve Roatan limanlarını da satın alacak

A+A-

Global’in talip olduğu limanlar Honduras’taki Roatan Adası’nda yer alıyor

Türkiye’de bir çok yatırım projesine sahip olan Global Holding, yüzde 40’ına sahip olduğu Antalya Limanı’nın geriye kalan yüzde 60’lık hissesini de devralmak üzere harekete geçti. Holding, Karayip Denizi’ne kıyısı olan Honduras’ın Roatan Adası’ndaki Belize ve Roatan limanlarını da satın almak üzere görüşmelerini sürdürüyor.

Antalya Limanı’nın (Port Akdeniz) işletme haklarını Ekim 2006 tarihinde 22 yıllık bir süre için devralan Global Yatırım Holding, Türkiye’de özel sektöre ait en büyük yer hizmetleri operatörü olan Çelebi Holding ile bir Türk liman hizmetleri sağlayıcısı olan AntMarin Grubu ile ortak olarak limanı işletiyor.

Türkiye’de Antalya, Kuşadası ve Bodrum Limanları ile yetinmeyen Global Holding’in yurtdışında da farklı girişimleri bulunuyor. Holding şirketlerinden olan Global Liman İşletmeleri AŞ, Karaib Denizi’ne kıyısı olan Belize’in Belize Limanı ve yine Karaib Denizi’nde yer alan Honduras’ın Roatan Adası’ndaki Roatan Limanı olmak üzere iki limanı bünyesine katmak için görüşmeleri sürdürüyor. Ayrıca Global Yatırım Holding’in tamamına sahip olduğu, Cayman Adaları’nda yönetim şirketi olarak kurulan Global Euro-Asia Cayman da ticari faaliyete başlamadı. Holding, bu şirket vasıtasıyla gelecekte yeni offshore fon ürünleri geliştirme, sunma ve yönetme hazırlıkları yapıyor.

Global, hangi limanda ne kadar etkin?
Antalya Limanı Global Holding, Ekim 2006’da yüzde 40’ını satın aldığı Antalya Limanı yaklaşık olarak 136 bin metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Çok fonksiyonlu bir tesis olan limanda 10 rıhtımın yanı sıra 250 yatın demirleyebildiği ve 150 yat için kuru havuzlama kapasitesine sahip bir yat limanı da bulunuyor.

Kuşadası Limanı
Global Holding’in yüzde 72.5’ine sahip olduğu Ege Ports, Kuşadası kruvaziyer limanının işletme haklarını Temmuz 2003’te 30 yıl için aldı. Türkiye’nin en yoğun kruvaziyer limanı olan Kuşadası’nda limanın yeni yolcu terminali ve bağlantılı tesisleri Nisan 2005’te, tamamlandı. Limanda ayrıca bir de alışveriş merkezi bulunuyor.

Bodrum Limanı
Global Holding’in Ege Ports’u Bodrum Yolcu Limanı’nın yüzde 60 hissesini 2003 yılında aldı. Toplam 22 bin metrekare alana sahip liman, aynı anda iki büyük kruvaziyer gemiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Limanda ayrıca üç feribot rampası ve küçük botları barındırmak için de iskeleler bulunuyor.

Limanın terminal binasında duty-free mağazası, döviz bürosu, restoranlar ve seyahat acenteleri de yer alıyor.

Antalya’da 33 bin metrekare 63 milyona
Manavgat’ta denize nazır tesis
Antalya Defterdarlığı Muratpaşa, Manavgat ve Döşemealtı’ndaki 2 sosyal tesisi ve 2 arsayı ihale ile satışa çıkardı. Bu yolla Hazineye ait gayrimenkulleri ekonomiye kazandırmak isteyen Antalya Defterdarlığı, bu tür satışlara devam edeceğini altını çizdi.
Antalya Defterdarlığı’nın düzenleyeceği ihaleler 5 Ağustos günü Antalya Defterdarlığı ve Manavgat Mal Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek. Toplam 42 bin 783 metrekare büyüklüğe ve 66 milyon 761 bin 738 TL tahmini değeri olan taşınmazlar, 2’si sosyal tesis ve 2’si de arsa olmak üzere toplam 4 Hazine taşınmazından oluşuyor.

Satıştaki en büyük tesis, Manavgat Çolaklı’da deniz kenarında bulunuyor. Hazineye ait 33 bin 337 metrekare büyüklüğünde arazisi olan sosyal tesiste 30 ana blokta 145 apart daire bulunuyor. 550 yatak kapasiteli eğitim ve dinlenme tesisinin tahmini fiyatı 63 milyon 378 bin 460 TL.

Askeri tesislerin karşısında
Muratpaşa’da satışa çıkan diğer bir sosyal tesis ise Güzeloba Mahallesinde Karpuzkaldıran Askeri Dinlenme Tesisleri’nin karşısında yer alıyor. Toplam büyüklüğü 1707 metrekare olan arsa, üzerinde bin 620 metrekare kullanım alanı olan 4 katlı eğitim ve dinlenme tesisi mevcut. Satışa dahil olan 25 odalı ve 47 yatak kapasiteli bina için 3 milyon 10 bin 278 TL tahmini bedel tayin edildi.

Antalya Defterdarlığı, sosyal tesislerden başka Manavgat ve Döşemealtı’nda da 2 arsayı açık teklif usulü ile satışa çıkardı. Manavgat Sorgun Mahallesi’ndeki 534 metrekare büyüklüğündeki arsa için Defterdarlık 192 bin 500 TL fiyat belirledi.

Manavgat’tan başka satışa çıkan son taşınmaz ise Döşemealtı’ndaki 7 bin 205 metrekare büyüklüğündeki arsa. Sosyal tesis alanı olarak ayrılan arsa için Defterdarlık, 180 bin 500 TL değer biçti.

Bu haber toplam 1224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.