1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2.4 milyar dolarlık dev yatırım
2.4 milyar dolarlık dev yatırım

2.4 milyar dolarlık dev yatırım

Zonguldak'ın Çatalağzı beldesinde Eren Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından inşası sürdürülen santralin 160 megavatlık ünitesinde deneme çalışmalarına başlandığı bildirildi.

A+A-

 Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji tarafından 1997 yılında yapımına başlanan santralin tam kapasite hayata geçirilmesi ile bir yılda üretilen toplam enerji miktarı 9,5 milyar kilovatsaat olacak.

Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak santralde üretim Keban Barajı'nın ürettiği enerjinin iki katı, Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin ise yüzde 30 fazlası olacak.

Gerçekleştirilecek 1360 megavat kapasiteli kömüre dayalı 1,5 milyar dolarlık yatırım değerine sahip üç aşamadan oluşan projenin ilk aşaması 160 megavatlık dolaşımlı akışkan yataklı santralde deneme çalışmaları başladı.

İkinci ve üçüncü etap yatırımların her birinin kapasitesi 600 megavat olan tesisler de bu ve önümüzdeki yıl devreye girecek.Ayrıca santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak amacıyla da 170 bin DWT'lik gemilerin yanaşabileceği Karadeniz Bölgesi'nin en büyük limanı inşası da devam ediyor.

Maliyeti 2,4 Milyar Dolar
Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, 2007'de inşaatına başlanan santral ve liman inşaatının 2,4 milyar dolara mal olacağını söyledi. Santral ve limanın tam kapasiteyle hizmete girdiğinde yaklaşık bin 200, yan sektörlerin açılması durumunda da 4 bin civarında kişiye istihdam sağlanacağını anlatan Orhan, şöyle konuştu:

“Liman inşaatı ile birlikte 2,4 milyar dolara mal olacak santralde 160 megavatlık ünitenin devreye girerek deneme çalışmalarına başlandı. Diğer büyük ünitelerde de testler gerçekleştiriliyor. Yaklaşık bin kişinin çalıştığı santralin yapımı önümüzdeki yıl tamamen bitecek. Santralde tam kapasite çalıştığında yıllık 3-3.5 milyon ton kömüre ihtiyacımız olacak. Bu ihtiyacı da Türkiye Taşkömürü Kurumundan karşılayacağız. Ama kurumdan alınacak kömür bu yeterli olmayacağından gerisini de ithal edeceğiz.Eren Holding çevreyi kirletmeme konusunda hassas olduğu için santralden çıkacak kül konusunda belirli çimento fabrikaları ile bağlantılar kurduk. Külün büyük bölümü o fabrikalarda kullanılacak.”

Bu haber toplam 1097 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.