1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Antarktika'daki buzulların alında jeotermal
Antarktika'daki buzulların alında jeotermal

Antarktika'daki buzulların alında jeotermal

Antarktika’da araştırma yapan NASA çalışanları, dev bir jeotermal ısı kaynağının Antarktika'daki buzulların erimesine yol açtığını keşfetti.

A+A-

Yellowstone Yanardağı kadar heybetli bir yanardağın, Antarktika'nın altındaki buz tabakasını erittiği ortaya çıktı.

Güney Kutup bölgesinde araştırma yapan Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi NASA çalışanları, dev bir jeotermal ısı kaynağının Antarktika'daki buzulların erimesine yol açtığını ve bu kaynağın Yellowstone Yanardağı kadar büyük olduğunu keşfetti.

Antarktika'nın Marie Byrd Toprakları bölgesinin batısında dikkate değer bir hareketlenme fark eden bilim insanları bunun önce buzları eriten bir yanardağı olduğunu düşündü.

Aslına bakılırsa Antarktika'da bulunan yanardağ yeni bir keşif değil fakat yeni araştırma bu yanardağın küresel ısınmayı desteklediğini ve 11 bin yıl önce oluşan buz örtüsünü yok edebileceğini ortaya koyuyor. Yüzeyin altında eriyen buz tabakaları buzulların parçalanmasına sebep oluyor.

Elde edilen bulgular ışığında gelecekte ne oranda bir buz kütlesinin kaybedileceğini tahmin etmek de mümkün. Antarktika'nın su altı sistemleri, kısa bir süre içerisinde yüzeydeki buzun 6 metre yükselmesine sebep olabilir. Bu sayede bilim insanları, yüzey altındaki su kaynakları yoğunluklarını ölçebilir.

NASA'nın yaptığı açıklamada bilim insanlarının manto yükselmesi sebebiyle kaynaklanan bir enerji akışı keşfettikleri ve bu enerjinin metrekarede 150 miliwatt olduğu belirtiliyor.

Yellowstone Ulusal Parkı altındaki yanardağın ısısı ise metrekarede 200 miliwatt olarak ölçülüyor.

buzul.jpeg

buzul1.jpeg

Vira Haber

Bu haber toplam 3966 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.