1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. "AquaTrace" projesi tanıtıldı
"AquaTrace" projesi tanıtıldı

"AquaTrace" projesi tanıtıldı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, 18 ülkeden bilim adamlarının ve balık çiftlik sahiplerinin katıldığı, çiftliklerden kaçan balıkların doğadaki balıkların genetiğini değiştirmesini önlemek için başlatılan "AquaTrace" projesinin ilk ayağı Bodrum'da ge

A+A-

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, 18 ülkeden bilim adamlarının ve balık çiftlik sahiplerinin katıldığı, çiftliklerden kaçan balıkların doğadaki balıkların genetiğini değiştirmesini önlemek için başlatılan "AquaTrace" projesinin ilk ayağı Bodrum'da gerçekleştirildi. Bilim adamları ve balık çiftliği sahipleri, 4 milyon avro bütçesi bulunan, 2016'da tamamlanması planlanan projeyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı gerçekleştirdi.

Projenin Türkiye koordinatörü, Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yetiştiriciliği yapılan balıkların bazı genlerinin tek tipe düştüğünü söyledi. Genleri tek tipe düşen balıkların doğaya kaçtıkları zaman, burada bulunan diğer balıkların genetik yapısını değiştirdiğini anlatan Turan, "Bunun sonucunda doğadaki balıklar yüzyıllar içerisindeki genetik kazanımları kaybediyor. Sonrasında doğada oluşabilecek herhangi bir değişikliğe karşı dirençleri yok oluyor. Böylelikle doğal stoklarımızı kaybetmeye başlıyoruz. Tatları, lezzetleri kayboluyor" dedi. Böylece doğadaki balıkların, yetiştiricilik yapılan balıklara benzer hale geldiğini dile getiren Turan, doğadan avlanılan çupra ve levrek gibi yetiştiricilik yapılan alanlardaki balıklardan bir farkı kalmadığını kaydetti.

AB'nin söz konusu sorunu çözmekte kararlı olduğunu vurgulayan Turan, şöyle konuştu: "Yetiştiriciliği yapılan çupra, levrek, kalkan, somon balıklarının doğadaki stoklara etkilerini minimize etmeye yönelik bir projeyi hayata geçirdik. AB buna engel olmak istiyor. Norveç'te genetik tekniklerle doğada bulunan balığın hangi işletmeye ait olduğu tesbit ediliyor. Norveç'te kafeslerden doğaya balık kaçırmak yasak. Zaman içerisinde tüm AB ülkelerinde bu yaygınlaşacak. Biz de bu tekniği geliştirmeye çalışıyoruz." Danimarka Technical Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Einar Eg Nielsen ise projenin balıkların tatları ve boylarıyla ilgili önemli bilgiler ortaya çıkaracağını anlattı.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.