1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. ATSO 2. Kaleiçi Buluşmaları
ATSO 2. Kaleiçi Buluşmaları

ATSO 2. Kaleiçi Buluşmaları

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, turistlerin gittikleri ülkelerde farklılıklar aradıklarını belirterek, kentin kendi farklılığını yaratması ve pazarlaması gerektiğini söyledi.

A+A-

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen 'Kaleiçi Buluşmaları'nın ikincisi, Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Antalya Kaleiçi Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya, bu müzeyi faaliyete geçiren Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İnan Kıraç, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bilim adamları, Kaleiçi'nde oturan vatandaşlar ile bölgede ticari faaliyette bulunan işletme sahipleri katıldı.

Antalya Valisi Altıparmak toplantıda yaptığı konuşmada, Kaleiçi'nin kendisi için gözde bir yer olduğunu ve 1990'lı yıllardan beri bu bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi. Kaleiçi sokaklarının restorasyonu için Valilik Emlak Fonu kaynaklarından 18 milyon TL destek verildiğini belirten Altıparmak, Kaleiçi'nde satın aldıkları evleri koruyan, Akdeniz Medeniyetleri Müzesi'ni kuran İnan Kıraç ve eşi Suna Kıraç'a şükran duyduklarını ifade etti. Antalya'ya atandığı günden bu yana Kaleiçi'ni gezdiğini ve bir takım sıkıntıları kendisinin de gözlemlediğini anlatan Vali Altıparmak, şunları söyledi:

'Yivli Minare etrafı kötü bir görüntü içinde. Buraların düzeltilmesini istedim. Burada tarihi taşlar işletmeci tarafından bordür taşı olarak kullanılmış. Kaldırılmasını istedik. Turistler farklılık arıyor. Biz de kendi farklılığımızı yaratmalıyız. Bu bölgede mimari sıkıntı var. Metruk binaların durumu mevzuata göre gereği yapılmalı. Kaleiçi'nde yapılacak çalışmalarda mevzuata göre yapılacaksa hiç bir engel görmeyecektir. Mevzuat çerçevesinde destek olunacaktır. Kaleiçi'nin çok sorunları var. Burada paydaşların katılımcılığını da sağlamamız gerekir. Çevreye duyarlı, kültür ve sanata saygılı olacak bir yapı oluşturulmalı. Bu bir vakıf olabilir, bir dernek... Kaleiçi'ne doğrudan müdahale edebilecek parası olan bir yapı oluşturulmalı.'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, tarihi Kaleiçi bölgesinde kaotik bir durumun olduğunu, yetkili ve ilgili kurumların birbirleriyle çatıştığını iddia etti. Belediye olarak Kaleiçi'nin yönetimi konusunda 'Kaleiçi Yönergesi' hazırladıklarını ifade eden Akaydın, şöyle konuştu:

'Kaleiçi Yönergesi 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya girecek. Temel hedefimiz Kaleiçi'nde kurgulama sürecini de yılbaşına kadar tamamlayıp etap etap uygulamaya geçmek. Bilgilendirme ve ikna süreci başlayacak. İkinci aşamada İstanbul'daki Tarlabaşı ve İspanya'daki Barcelona örnekleri incelenecek. Daha sonra pilot sokak seçilecek. Turistler getirilecek. Aşama uygulamaları yaygınlaştırılacak. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Kaleiçi'nde neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. Kaleiçi 40 bin metrekare alanı kapsıyor. Rıhtım düzenlemesine kaynak aktarmak gerekir. 57 yat, 90 balıkçı teknesi var. Buralardan elde edilen gelir yetersiz. 250 bin TL zarar var. Kaleiçi rıhtımının irtifak hakkının 49 yıllığına belediyeye devredilmesini istedik. Yaşlılar için asansör yapılacak. Hıdırlık Kulesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı. Üç Kapılar'da tarihi kalıntılar var.'

ATSO BAŞKANI ÇETİN Osman Budak
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Budak Haberleri'>Çetin Osman Budak da Antalya'yı müzeler kentine dönüştürmek için çalıştıklarını bildirdi. ATSO olarak Hıdırlık Kulesi'nin restorasyon çalışmalarına destek verdiklerini anlatan Budak, Etnografya Müzesi kurulmasını istediklerini söyledi. Budak, şöyle devam etti:

'Müzeler Projesi hayata geçerse Kaleiçi eski ruhuna yeniden kavuşacak. Dünyanın en eski tarihi kenti Kaleçi'nin geleceğe aktarılmasını amaçlıyoruz. Kaleiçi, müze kent haline gelmeli. Antalya'da müze kent yaratmalıyız. Kaleiçi Yönergesine ve projeye destek vereceğiz. Antalya Müzesi Etnografya Bölümü, Kaleiçi'ne ayrı bir müze olarak taşınmalı. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı müjde verdi. Kaleiçi'nde görüntü ve ses kirliliğine izin verilmemelidir.'

İnan Kıraç
Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Antalya Kaleiçi Müzesi'ni faaliyete geçiren İnan Kıraç, Kaleiçi'nde kendisine ve buradan tarihi evlerden satın alıp restorasyon yaptıran iş adamlarına büyük zorluklar çıkarıldığını ve adeta bıktırıldığını dile getirdi. Antalya'da Türkiye'nin ilk özel müzesini kurduklarını vurgulayan Kıraç, Antalya'nın ve Türkiye'nin tarihi ve ören yerlerinin dünyanın hiç bir ülkesinde bulunmadığını söyledi. Kıraç, 'Biz, miras değil, bize emanet edilen cennet içindeyiz. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar tarihi yerler ve ören yerleri yok. Bunları çok iyi korumalı ve bakmalıyız. Tarihi eserlerine ve ören yerlerinize sahip çıkamıyorsanız, birileri gelir sahip çıkar. Bu tarihi emanetlere Antalyalı bir değer katmalıdır' dedi.

Antalya Kaleiçi'nde tarihi binaları satın alarak bunları müze haline getirdiklerini anlatan Kıraç, özeleştiri yaparak, kendilerini iyi tanıtamadıklarını söyledi. Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kendimizi iyi tanıtamadık. Yaptıklarımızın bedelini ağır ödedik. Halen niye Antalya'da kalmakta ısrar ediyorum diye kendime soruyorum. Kaleiçi'nde kiliseyi restore ettik. 3 tarihi evi restore ederek Türkiye'nin ilk özel Arkeoloji Müzesini kurduk. 14 yıl önce Kesik Minare'de restorasyon yapmak için başvurduk. Kabul edilmedi. 2 yıl önce restorasyonu yapıldı. Ama şimdi demir kapı ile kilitli. Antalya'da bunları yaparken bize anlayış gösterenler olduğu gibi iş yaptırmayanlarda oldu. 'Antalya'ya artık bir çivi dahi çakmayacağım' diye isyan eden bir bir mektup yazdım. Ama dönemin Antalya Valisi Alaaddin Yüksel beni ikna etti. Kaleiçi'nde ülkenin en zenginlerinden Rahmi Koç, Aydın Doğan, Dinç Bilgin ve birçok iş adamı tarihi evleri alıp onarmak istedi. Ancak, Vehbi Koç'un damadı olduğum için bunda art niyet arayanlar oldu. Kaleiçi'ne Antalyalı zenginleri çekemedik. Biz geliyoruz diye, iş adamları geliyor diye fiyatlar yükseldi. Bugün gelinen nokta insanları kaçırır hale geldi. Kaleiçi'nde 19 yıldır yaşadıklarımı anlatıyorum.'

Konuşmaların ardından ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, İnan Kıraç'a üzerinde Antalya resmi olan porselen bir tabak hediye etti.

Sondakika

Bu haber toplam 1132 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.