1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Havaların soğumasını bekliyorlar
Havaların soğumasını bekliyorlar

Havaların soğumasını bekliyorlar

Son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden yakınan balıkçılar, havaların soğumasıyla birlikte bereketli bir av sezonu geçirmeyi ümit ediyor.

A+A-

Giresun Balıkçılar Kooperatifi İkinci Başkanı Şükrü Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekim ayı başı itibari ile başlayan av sezonundan şuana kadar beklenen kazancı elde edemediklerini söyledi.

İlerleyen günlerde havaların soğumasıyla birlikte daha iyi bir avcılık beklediklerini belirten Kalafat, ''Bölgemizde şuanda Fatsa ile Tirebolu arasında hamsi avı yapılıyor. Havaların sıcak gitmesiyle hamsi denize açıldı. 10-15 mil arasında hamsi avı yapıyoruz. Şuana kadar idare eder bir av oldu ama havalar soğursa daha bereketli bir av sezonu geçiririz'' dedi.

Kalafat, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi halinde hamsi sezonunun erken kapanabileceğini vurgulayarak, ''Ekim ayında havaların soğuması nedeniyle Karadeniz'de yoğun hamsi akınları yaşandı. Bu nedenle sezon başlarında bol miktarda hamsi avı gerçekleştirildi. Son birkaç haftadır hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu durum da maalesef hamsi avını olumsuz etkiliyor. Deniz suyu sıcaklığının artması nedeniyle hamsi daha soğuk olan sulara kaçmakta. Sezon başında bol miktarda avlanan hamsi miktarında sıcaklıkların etkisiyle önemli oranda azalma gösteriyor. Bu durumda maalesef hamsi sezonunun erken kapanmasına neden olabilir'' diye konuştu.

''BEREKETLİ BİR HAMSİ SEZONU İÇİN HAVALARIN SOĞUMASINI BEKLİYORUZ''

Balıkçılar olarak hava sıcaklığının düşmesini ve av sezonunun nisan ayına kadar sürmesini beklediklerini ifade eden Kalafat, şunları kaydetti:

''Eğer sıcaklıklar düşer ve iyi bir kış yaşanırsa hamsi tekrar ortaya çıkacaktır. Böyle olursa hamsi avı sezonu nisan ayı ortasına kadar sürecektir. Bu da hem biz balıkçıların, hem de ucuz olacağı için vatandaşımızın yüzünü güldürecektir. Bunun için umutla havaların soğumasını ve iyi bir kış dönemi yaşanmasını bekliyoruz. Şuanda Ordu-Tirebolu arasında av yapan yaklaşık 40 tekne var. Havalar soğur,av sezonu nisan ayına kadar uzarsa ancak o zaman balıkçılar rahat eder.''

Şuana kadar beklenen kazancı elde edemediklerini söyleyen Kalafat, hamsi miktarında bolluğun yaşanmasıyla fiyatlar düştüğünü, vatandaşın yüzünün güldüğünü ancak, balıkçıların istedikleri kazancı sağlayamadıklarını anlattı.

Fiyatların düşük olmasının, maliyeti yüksek olan avcılığı karşılamadığını belirten Kalafat, ''Hamsinin bol olması iyi ama hem bol olsa hem de para etse daha iyi olacak. Fiyatı biraz daha iyi olsa balıkçı da rahat eder. Havalar soğuk gider av sezonu nisan 15'lere kadar devam ederse balıkçının yüzü güler'' dedi.

Aralık ayına yaklaşılmasına rağmen havaların yeterince soğumadığına işaret eden Kalafat, sıcak havalarda hamsi sürülerinin dağıldığını, soğuk havalarda toplandığını belirterek, balıkçılar olarak umutla havaların soğumasını beklediklerini kaydetti.

AA

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.