1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. Bakan Varank: Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli
Bakan Varank: Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli

Bakan Varank: Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli

Bakan Varank, "Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli. Gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altında sondaj gemilerimizin kullandığı robotik sistemlerin tamamını biz bundan sonra yerli ve milli olarak geliştirebiliriz." dedi.

A+A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali kapsamında, ASELSAN yürütücülüğünde düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması'nı ziyaret etti.

Bakan Varank'a ziyaretine; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da eşlik etti.

İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu'nda gerçekleştirilen yarışmada yer alan takımları tek tek ziyaret edip, yarışmacılardan bilgi alan Bakan Varank, geliştirilen bazı su altı araçlarını kullandı.

Bakan Varank, ziyaretinde yaptığı açıklamada, TEKNOFEST'in teknoloji yarışmalarıyla devam ettiğini belirterek, "Biz diyoruz ki eylül ayı teknoloji ayı. TEKNOFEST'in hem teknoloji yarışmalarıyla hem de 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılacak havacılık gösterileriyle, teknoloji şovlarıyla, yerli ve milli ürettiğimiz ürünlerin sergilemesiyle biz gerçekten TEKNOFEST'i eylül ayı boyunca Türkiye'ye kazandırmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

Varank, şunları kaydetti:

"Şu anda TEKNOFEST kapsamında yapılan liseler arası İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması'ndayız. İstanbul Teknik Üniversitesi Olimpik Havuzları'ndayız. Burada Türkiye'nin her tarafından yarışmaya katılan gençlerimiz kendi tasarladıkları su altı araçlarıyla yarışıyorlar. Oldukça zor görevleri var. Manuel görevlerden sonra otonom bir şekilde su altı araçlarını suyun içerisine bırakıp suya yerleştirilmiş kalenin içerisinden bu araçların kendi kendine geçmesi gerekiyor. Lise seviyesindeki öğrenciler için gerçekten zorlu ve ileri teknoloji geliştiren bir alandan bahsediyoruz.

TEKNOFEST'teki teknoloji yarışmalarını düzenlememizin aslında sebebi geleceğin teknolojilerine çocuklarımızı, gençlerimizi hazırlayabilmek. Gelecekte trend olacak, gelecekte dünyada etki oluşturacak teknoloji alanlarına şimdiden onları hazırlamak. Biz şunu görüyoruz ki gençlerimiz zaten bu işlere hazır. Biraz önce Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nin takımı bu sene ilk defa yarışmaya katılmasına rağmen çok başarılı bir şekilde otonom görevi gerçekleştirdi. Yetmedi ben oyunun kuralını değiştirdim. Kalenin yerini havuzun içerisinde değiştirdik. Araçları onu da başarıyla geçti. Gençlerimizin, hele ki lise öğrencilerimizin, bu işlerle ilgileniyor olması geleceğimiz adına umut verici."

"Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli"
Her sene yarışmaya katılan takımların sayısının arttığına dikkati çeken Bakan Varank, "Birkaç yıldır yarışmaya gelen takımların kendilerini geliştirdiklerini de görebiliyoruz. Geleceğin teknolojileri diyoruz. Su altı sistemleri 'Mavi Vatan' açısından çok önemli. Şu anda gerek petrol ve gaz arama gemilerimiz gerekse sondaj gemilerimiz aslında su altı sistemlerini kullanıyorlar. Su altında sistemlerle eğer siz gazı çıkarmak istiyorsanız bu tip otonom araçlara da ihtiyacınız var. Bu tip insansız su altı sistemlerine, robot sistemlere ihtiyacınız var." ifadelerini kullandı.

2021-09-varank-4.jpg

Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelecekte bu işleri bu gençler yapacaklar. Halihazırda sondaj gemilerimiz yerli firmalarımızın geliştirdiği su altı sistemlerini kullanıyor. Bunun yanında yurt dışından ithal edilen sistemler de kullanıyorlar. Buradaki gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altında sondaj gemilerimizin kullandığı robotik sistemlerin tamamını biz bundan sonra yerli ve milli olarak geliştirebiliriz. Gençlerimizde, mühendislerimizde, firmalarımızda bu kabiliyetler var. Biz de Mavi Vatanımızı inşallah onlara teslim edeceğiz. Onlar da bu ülkeye en güzel şekilde hizmet edecekler."

56 takım şampiyonluk için mücadele ediyor
İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, gençlerin tasarladıkları uzaktan kumandalı veya otonom görev icra edebilen su altı araçlarının üretilmesini ve geliştirilmesini amaçlıyor. Başvuruda bulunan 371 takım arasından yarışma alanına katılmaya hak kazanan 56 takım şampiyonluk için mücadele ediyor.

Puanlama ve değerlendirmenin her bir kategoride farklı şekilde gerçekleştirildiği yarışmada "Temel Kategori"de dereceye giren takımlar için birincilik ödülü 35 bin TL, ikincilik ödülü 25 bin TL, üçüncülük ödülü ise 15 bin TL değerinde olacak. "İleri Kategoride" ise birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 40 bin TL, üçüncülük ödülü 30 bin TL olacak.

Yarışma alanında üstlenilen görevlerini ve alandaki iş planlarını en iyi şekilde sonuçlandırmayı hedefleyen takımlar "En İyi Takım Ödülü"nün sahibi olacak.

Su altı ve tüm alt sistemlerine göre tasarım koşullarına uygunluk, özgünlük ve değerlendirme ölçütleri gözetilerek takımlara "En Özgün Tasarım Ödülü" verilecek. Güncel yüksek teknolojiyle uyumlu yerli ve özgün ürünler ise "En Özgün Yazılım Ödülü"nü kazanacak.

Yapay zekayla çok fonksiyonlu çeşitli görevleri otonom olarak yerine getirebilen su altı robotlarının mücadelesi 19 Eylül'e kadar devam edecek. Dereceye giren takımlar ödüllerini 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST'te alacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 6736 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.