1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılar av yasağında yeniden düzenleme istiyor
Balıkçılar av yasağında yeniden düzenleme istiyor

Balıkçılar av yasağında yeniden düzenleme istiyor

İzmir'deki Su Ürünleri Hali'nde balık bolluğu yaşandığını söyleyen İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, av yasağının mevsimsel değil dönemsel uygulanmasını istedi.

A+A-

Ege sularında çok güzel bir av sezonu geçirdiklerini anlatan İTO Meclis Üyesi ve İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, Ege'deki balık bolluğuna karşın Karadeniz'de balık varlığının azaldığına dikkat çekti. Karadenizli balıkçıların Su Ürünleri Hali'ne gelip balık aldığını dile getiren Çakan, Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığının 18 dereceyi bulduğunu ve soğuk su arayan balıkların kuzey sulara yöneldiğini anlattı. Çakan, şunları söyledi:

"Deniz suyu sıcaklığı Karadeniz'de 18 derece, daha kuzeyde 11 derece. Normalde balığın havyar bırakabilmesi için 11 veya 12 derece olması lazım. Balık o sıcaklığı bulamadığı için Gürcistan'a gitti. Yumurtaları patlamadı. Ama Ege ve Akdeniz sularında böyle bir sorun yok. Ege suları tarihi çağını yaşıyor. Çok güzel bir av sezonu geçiriyoruz. Balık bolluğu var. Karadenizliler her gün burdan balık alıyor. Biz av yasağı gelecekse dönemsel gelsin istiyoruz. Hükümet temsilcileri, balıkçılar ve üniversiteler bir araya gelsin yasaklar böyle planlansın. Mevsimsel değil dönemsel yasak uygulansın. Av zamanında balık yasaklanıyor. Avrupa Birliği'nde yasak olduğu zaman bizde serbest oluyor. Bizde yasak olduğunda onlarda serbest oluyor. Oysa denizimiz aynı deniz."

BALIK AVINDA REKORTMEN

Bu yıl 4 ayda bin ton balık tuttuğunu belirten haldeki satıcılardan Haluk Gürcan ise, "Bu sene 4 ayda bin ton balık tuttum. Buraya getirip toptan sattım. Balık bolluğu var. Geçen seneye göre bu yıl fiyatlar stabil. Tuttuğumuz balıklardan zarar etmiyoruz. Geçen yıl balıkçılık çok daha yoğundu, Karadeniz ve Marmara'da balık sayısı fazlaydı. Tonajdan para kazanamadık" dedi. Her gün saat 16.00'dan saat 09.00'a kadar balık tuttuğunu söyleyen Gürcan, saat 11.00'den sonra ise halde balık kalmadığını ifade etti. Gürcan, sardalya balığı fiyatlarının 5 ila 7 lira arası, hamsinin ise 15 liradan satıldığını ve kazançtan memnun olduklarını dile getirdi. Daha önce balıkların çöpe gittiğini hatırlatan satıcılardan Volkan Canboz ise "Biz yıllardır aynı balığı tutuyoruz. Karadeniz'deki balık az olduğu için Ege'deki fiyatlar yükseldi. Bu yıl döngüsü sürekli değişir" diye konuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 6629 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.