1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Balon balığı çocuğun parmağını kopardı
Balon balığı çocuğun parmağını kopardı

Balon balığı çocuğun parmağını kopardı

Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e gelen balon balığının ilk saldırısı Anamur'da gerçekleşti. Kaledran köyünün plajında yüzen 8 yaşındaki çocuğun bir parmağı, benekli balon balığının ısırmasıyla koptu.

A+A-

Türkiye’de ilk defa bir balon balığı, bir çocuğun parmağını ısırarak kopardı. Anamur’da bulunan Kaledran köyünün plajında yüzen 8 yaşındaki bir çocuğun parmağı benekli balon balığı tarafından ısırılarak koparıldı.

Dünyada yaşanan iklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz, Pasifik ve Hint Okyanusu’nda yaşayan türler Türkiye denizlerinde görünmeye başlandı. Son yapılan araştırmalara göre 60’tan fazla lesepsiyen balık türü denizlerimizde görülmeye başlandı.

Türkiye denizlerinde görülen 60 balık türünden biri de benekli balon balığı. Balon balığı, görüldüğü bölgelerde balıkçıların ağlarına zarar veriyor.

Milliyet gazetesinde yayınlanan bir habere göre benekli balon balığı geçtiğimiz Ağustos ayında, Türkiye’de ilk defa bir insana saldırdı. Mersin’in Anamur ilçesindeki Kaledran köyünün plajında yüzen 8 yaşındaki bir çocuğun yüzük parmağının son boğumu, benekli balon balığı tarafından koparıldı.

Çocuğun babası, balon balığının çocuğun parmağını ısırdığında, çocuğun ancak beline kadar su gelecek bir derinlikte olduğunu söyledi. Çocuğun babası Bahadır D., “Kızımın çığlığını duyunca yanına koştum. Kızımın parmağının koptuğunu gördüm ve suya baktım. Balon balığının ayaklarımın dibinde olduğunu fark ettim. Parmağının bir kısmını kaybeden kızım çok korktuğu için artık denize girmeyeceğini söylüyor” dedi.

Balon balığının küçük çocuğun parmağını koparmasının ardından çocuğu muayene eden Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Selin Gamze, ısırığa bağlı kopmanın çok hızlı ve ani olduğunu açıkladı. Dr. Selin Gamze, parmağın kopan kısmında oluşan yaranın iyileşme sürecinin uzun olduğunu belirtti. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı(TUDAV) Yönetim Kurulu üyesi de olan Dr.Selin Gamze, benekli balon balığının merak ve korku nedeniyle bu saldırıyı gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Aydın’da bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu’da, benekli balon balığı istilasına karşı önlem alınmazsa sosyoekonomik ve ekolojik kayıpların artacağını belirtti. Prof.Dr.Murat Bilecenoğlu, balon balığı istilasına karşı halkı da bilinçlendirmek gerektiğini söyledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 8072 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.