1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014

Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görevli 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek.

A+A-

Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görevli 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek.

Gölcük Donanma Komutanlığında demirli TCG Heybeliada Korveti'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014 Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Türk Deniz Kuvvetlerinin 2010 yılından bu yana oluşturduğu deniz görev gruplarıyla dünya denizlerinde sancak göstererek, uluslararası barışa ve ülke menfaatlerine destek olduğunu söyledi.

"Günümüzde az sayıda donanmanın ana üssünden uzak, etkin lojistik ve teknik destek kabiliyetine ihtiyaç duyulan denizlerde uzun süreli harekat icra edebilme yeteneğine sahiptir" diyen Dede, bu kapsamda 2010'da Akdeniz'e kıyısı bulunan Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere 9 ülkenin ziyaret edildiğini kaydetti.

Dede, Türk Deniz Görev Grubu'nun 3. kez "Barbaros Türk Deniz Görev Grubu" adıyla 17 Mart-27 Haziran'da faaliyet icra edeceğini dile getirerek, şunları aktardı:

"Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun ufuk ötesi temasıyla icra edeceği bu seyir, Afrika kıtasına yönelik planlanmıştır. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını destekleyecek ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkiler tesis edilmesine katkı sağlayacak. Uluslararası platform söz sahibi olunarak deniz harekatına yön verecek, deniz haydutlarıyla mücadele edecek. Görev grubunda görev birliği komutanı olarak albay rütbesinde bir komodor, TCG Gediz ve Oruçreis fırkateynleri, TCG Heybeliada Korveti ve TCG Yarbay Kudret Güngör Lojistik Destek Gemisi bulunmaktadır."

Türk tershanelerinde inşa edilen gemiler görev alacak

Dede, görev grubundaki gemilerden TCG Oruçreis Fırkateyni, TCG Heybeliada Korveti ve TCG Yarbay Kudret Güngör lojistik destek gemisinin Türk tershanelerinde inşa edildiğine dikkati çekerek, Gediz'in ise savaş yönetim sisteminin Türk mühendisleri tarafından dizayn ve inşa edildiğini anlattı.

Ana üsten uzakta 102 günlük seyir sürecince Afrika kıtasındaki 27 ülkenin ziyaret edileceğini belirten Dede, NATO'nun denizde terörle mücadele maksatlı etkin çaba harekatına destek sağlanacağını dile getirdi.

Dede, Gine Körfezi'nde "Obangame Express" denizde güvenlik tatbikatına da iştirak edileceğini kaydederek, şu bilgiyi verdi:

"İlk defa Güney Afrika açıklarında güdümlü mermi atışları icra edilmesi ve Hint Okyanusu'nda deniz haydutlarıyla mücadele faaliyetlerine iştirak edilmesi planlanmıştır. Seyir süresince her gemi yaklaşık 15 bin deniz mili yol kat edecektir. Tarihimizde ilk defa 1866'da 2 Türk korveti, Afrika kıtasının batı sahilleri boyunca seyretmiş, önce Brezilya'da, müteakiben 2 ay süreyle Güney Afrika'da kalmış ve Ümit Burnu'nu geçerek Aralık 1866'da Basra Limanı'na varmıştır. Bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde 1866'dan sonra ilk defa Ümit Burnu, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu unsurları tarafından geçilecektir.

27 ülkeden 21'i Türk Deniz Kuvvetleri gemileri tarafından ilk defa ziyaret edilecektir. Bu görevle icra edilecek hareket eğitim faaliyetleri kapsamında Gine Körfezi'nde Batı Afrika ülkeleri başta olmak üzere 22 ülke ve 3 uluslararası kurumun katılımıyla denizde güvenlik tatbikatına iştirak edilecek."

Güdümlü mermi ve top atışı yapılacak

Gediz, Oruçreis ve milli gemi Heybeliada tarafından 5-9 Mayıs'ta Güney Afrika'da güdümlü mermi ve top atışları icra edileceğini vurgulayan Dede, Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezli Mobil Eğitim Timleri tarafından ziyaret edilen bazı ülkelerin unsurlarına da deniz güvenliğine yönelik eğitim verileceğini söyledi.

Görev süresince Dışişleri Bakanlığı genel koordinesinde liman ziyaretleriyle eş zamanlı Sağlık Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından insani yardım, eğitim ve savunma sanayisi tanıtım faaliyetleri yapılacağını aktaran Dede, temel gıda yardımlarının gemiler tarafından limanlara intikal ettirileceğini ve büyükelçilikler vasıtasıyla dağıtılacağını anlattı.

Askeri ve mülki makamlara da çeşitli ziyaretler gerçekleştirileceğini dile getiren Dede, gemilerin halkın ziyaretine açılacağını söyledi.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun 17 Mart'ta icra edilecek uğurlama törenine müteakip, 18 Mart'ta Çanakkale'den resmi geçit töreniyle ayrılacağını belirten Dede, seyrin Türk Deniz Kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine, dünyada görünürlüğünün artırılmasına ve kazanılan imkan ve yeteneklerin sergilenmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Dede, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aynı dönemde Gaziantep Fırkateynimizle Norveç Deniz Kuvvetlerinin 200. kurtuluş yıl dönümü maksadıyla Bergen Limanı, Polonya'yla diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü maksadıyla Gdansk Limanı, Finlandiya ile ilişkilerin tesisinin 90. yıl dönümü maksadıyla Helsinki Limanı ziyaret edilecektir. Yine aynı dönemde Gelibolu Fırkateynimiz ile Doha-Katar'da yapılacak Uluslararası Denizcilik ve Savunma Fuarı'na iştirak edilecek, bu kapsamda Dubai-Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Muskat-Umman, Karaçi-Pakistan ve Cibuti limanları ziyaret edilecek. Ayrıca Gökçeada Fırkateynimiz ile Aden Körfezi, Somali açıkları ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine iştirak edilecektir."

Konuşmanın ardından basın mensupları, misyonda görev alacak gemileri gezdi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1184 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.