1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Yavru foku öldüren o 'liman' mı?
Yavru foku öldüren o 'liman' mı?

Yavru foku öldüren o 'liman' mı?

Mersin’in Gülnar ilçesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili tartışmalar sürerken, bölgede planlanan 3 termik santral ve 2 çimento fabrikası için Yeşilovacık'a başlayan liman yapımı hızla sürüyor.

A+A-

Mersin ’in Gülnar ilçesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili tartışmalar sürerken, bölgede planlanan 3 termik santral ve 2 çimento fabrikası için Yeşilovacık'a başlayan liman yapımı hızla sürüyor. Akdenizfoklarının üreme ve barınma bölgesi olan liman yakınlarında 3 aylık olduğu belirlenen ölü fok balığı bulundu.

Erdemli ilçesinde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde yapılan incelemede vücudunda çok sayıda saçma izlerine rastlanan yavru fokun kesin ölüm nedeni araştırılıyor.
 

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce, termik ve çimento fabrikalarına kömür ithali için yapılmakta olan Yeşilovacık Limanı'nın akdenizfoklarının üreme ve yaşama mağaralarını tehdit ettiğini belirterek, "Bu konuda ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün bilimsel raporları mevcuttur. Bu raporlarda yapımı süren liman inşaatının akdenizfokları ve caretta carettaların yaşam olanağını yok edeceğini, 3 yıldır başta Çevre Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara uyarılarda bulunulmuştur. Limanın ÇED Raporu'nu Çevre Bakanlığı onaylamıştır" dedi. Konunun yakın takipçisi olduklarını da bildiren Eyce "Enstitü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede ölen akdenizfokunun aralıkta dünyaya geldiğini, fok yavrularının ana fok tarafından üç ay emzirildiğini, ancak anaç akdenizfoku ile yavru arasında yeterli ilgi tespit edilemediğini dile getirdiler. Yetkililer, limana günlük onlarca kamyonun denize moloz ve büyük kaya döktüğünü, ayrıca liman yapımında çakılan beton ayaklarının yarattığı gürültü ile bu olumsuzluklar sürerken, Akdenizfoklarına bölgede sağlıklı beslenmesinin üremesinin imkânsız olduğunu vurguladılar. Ayrıca, gelecekte de limana binlerce ton kömür ithal edileceği göz önünde alındığında akdenizfoklarının bu bölgede üreme imkânı ve neslinin de yok olacağını dile getirdiler."

fft81_mf2025396.jpeg

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1897 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.