1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Bilim insanlarından Kuzey Kutbu uyarısı
Bilim insanlarından Kuzey Kutbu uyarısı

Bilim insanlarından Kuzey Kutbu uyarısı

Bilim insanlarından Kuzey Kutbu'na dair ciddi bir uyarı geldi. Svalbard adalarındaki sıcaklığın tarihte ilk kez donma seviyesinin üzerine çıkabileceği ifade edildi.

A+A-

Vira Haber Merkezi

Norveç Meteoroloji Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Ketil Isaksen, Svalbard’daki yerleşim yeri Longyearbyen’de sıcaklığın yıl bitene kadar 0 dereceye kadar gelmesini beklediklerini söyledi. 5-10 yıl önce bu rakamları hayal bile edemeyeceğini ve ‘şok’ olduğunu söyleyen Isaksen, “Svalbard, Kuzey Kutbu’nda neler yaşandığını göstermek için çok iyi bir nokta” dedi.

"Hala buz olmayan bölgeler var"

Son 73 ayda bölgede sıcaklığın sürekli yükseldiğini kaydeden Isaksen, “Barents Denizi ve Kara Denizi’nde hala buz olmayan bölgeler var. Buraların normalde buzla kaplı olması gerekirdi” diye konuştu.

Normal koşullarda Svalbard’da yıllık ortalama sıcaklık eksi 6.7 derece ancak Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklık artışı kışın normal zamanda gelmesini ve buzların vaktinde oluşmasını engelliyor. Bilim insanları denizlerdeki buzların erimesinin sıcaklığı artırdığını, çünkü buzun güneş ışınlarını gökyüzüne geri gönderdiğini, okyanusun da radyasyonun çoğunu emdiğini söylüyor.

Bu haber toplam 2550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.