1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Efsane lider Fidel Castro hayatını kaybetti
Efsane lider Fidel Castro hayatını kaybetti

Efsane lider Fidel Castro hayatını kaybetti

Fidel Castro 90 yaşında hayatını kaybetti. Küba televizyonu Küba devriminin efsane lideri Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Castro 938 kez suikast girişimin hedefi olmuştu. Fidel Castro kimdir?

A+A-

Fidel Castro'nun hayatını kaybettiği açıklaması, Küba Devlet televizyonundan geldi. Son olarak Ağustos ayında kamuoyu önüne çıkan Fidel Castro, sağlık sorunları nedeniyle 2008'de görevini kardeşi Raul Castro'ya devretmişti. 1959'da Küba devrimine liderlik eden Castro ve ABD'nin çabalarına rağmen yarım yüzyıl boyunca ülkeyi yönetti. Castro'nun ölümü kardeşi Raul Castro tarafından açıklandı.

castro2.jpg

Fidel Castro kimdir?

Fidel Castro 13 Ağustos 1926 yılında Küba'nın Mayari şehrinde doğdu. Aşçı bir annenin çocuğu olan Castro, Hristiyan Katolik okulunda eğitim gördü. 1945 yılında Havana Üniversitesi'ne girdi. Burada hukuk eğitimi aldı. Bu sırada iktidarda bulunan Flugencio Batista ülkeyi sıkı yönetimle idare etmekteydi. Fidel Castro mevcut hükümeti devirmek için yaklaşık 200 kişilik bir gerilla grubu oluşturdu. 

1957 yılında Santiage De Cuba'daki Moncada askeri kışlasına saldırarak çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdi. Fakat gönderilen destek kuvvetleriyle Castro'nun grubundakilerin tamamına yakını öldürüldü. Fidel Castro bu çarpışmada esir düştü. 15 yıllık bir hapis cezasına çarptırılarak hapishaneye götürüldü. Ancak 1 yılın ardından General Batista tarafından ilan edilen genel bir af ile serbest kaldı. Castro devrim fikirlerinden vazgeçmeyerek Meksika'ya gitti.

Burada yeniden kendine bir örgüt kurdu. Aynı zamanda büyük devrimcilerden biri olan Che Guevera ile tanışarak yakın bir dostluk kurdu. Zamanla halkında büyük desteğini kazanan Castro, 1 Ocak 1959 yılında Flugencio Batista rejimini devirdi. Kendisini yeni Küba ülkesinin lideri ilan etti. İlk işi toprak reformu yapmak oldu. Bu karar özellikle ABD tarafından büyük tepkiyle karşılandı. 31 Ocak 1961 yılında Amerika Birleşik Devletleri Küba'ya amborgo koydu. Ticaretinin büyük bir kısmını şeker ticaretinden kazanan bu ülke ürünlerini dönemin bir diğer önemli aktörü Sovyetler Birliği'ne satmaya başladı.

castro1.jpg

Bunun üzerine ABD, Castro'yu iktidardan indirmek için Küba'yı deniz ablukasına alarak Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı başlattı. Bu olay Amerika ve Sovyet Rusya arasında neredeyse bir nükleer savaşa sebep oluyordu. 

Gerilim ablukanın kaldırılmasıyla son buldu. Fakat CIA tarafından Fidel Castro'ya yönelik yüzlerce suikast girişiminde bulunuldu. Ancak hepsinde de başarısız olundu. Fidel Castro Küba'yı yarım asır boyunca yönettti. Sağlık sorunlarının artmasının ardından, görevi 2008 yılında en çok güvendiği isme, kardeşi Raul Castro'ya devretti.

Raul Castro'nun liderliğinde Küba'da çok sayıda değişim yaşandı. Bunlardan en büyüğü, 50 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri ile diplomatik ilişkilerin başlatılması oldu. Castro küçük bir Karayip ülkesi olan Küba'yı tüm dünyada potansiyel bir sembole dönüştürmüştü.

Bu haber toplam 3300 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.