1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Bir Ada, Bir Deniz Feneri, İki Yaşam: Soğuk Deri
Bir Ada, Bir Deniz Feneri, İki Yaşam: Soğuk Deri

Bir Ada, Bir Deniz Feneri, İki Yaşam: Soğuk Deri

Soğuk Deri, haritada bile çok zor bulunan ıssız bir adada bir meteoroloji uzmanı ile bir deniz feneri görevlisinin başından geçen fantastik bir hayatta kalma hikâyesi.

A+A-

Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Antarktika yakınlarındaki küçük bir adaya, bir yıllığına yeni bir meteoroloji uzmanı gelir.

Haritada bile zor görülen bu küçük adada bir kişi daha yaşamaktadır: Deniz fenerinin ketum görevlisi. Fakat iki kişilik bu ada, hiç de göründüğü kadar sakin değildir.

Adanın gizemi ancak karanlık çöktüğünde ortaya çıkar. Soğuk Deri, imgelem gücü ve felsefi sorgulamalarıyla, insanın “öteki” ile kurduğu ilişkiye dair unutulmaz bir roman.

Kitap ayrıca aynı isimle 2017 yılında filme de uyarlandı.

Kitaptan alıntı: Gözlerime inanamıyordum, gördüğüm kişi ben miydim? Dört günlük uykusuzluk ve savaş  beni mahvetmişti. Sakalım epeyce uzamıştı, solgundum, ölülere has bir solgunluk. Özellikle gözlerim iflah olmaz bir delinin gözleriydi. Mavi gözbebeklerim koyu kırmızı adacıklarla çevriliydi. Gözkapaklarımda ve çevresinde yarışırcasına mosmor halkalar. Soğuk ve korku dudaklarımı kavurmuştu. Boynumda kaşkol gibi duran kalın sargıda, kanlı, kurumuş yara kabukları, hafif nemli ve irinli kan pıhtıları vardı. Bedenim artık yaraları kapatma sanatını anımsamıyordu. Kırık tırnaklar. Saçlarım katrana benzer bir tabakayla kaplıydı. Kulağımın üstünden bir tutam saç aldım ve büyük bir şaşkınlıkla saçımın gri beyaz bir renk aldığını gördüm. Kafamı kovanın içine daldırdım ve bir sineğin telaşıyla kafamı ovuşturdum. Ama bu yetmiyordu bana. Bedenim günahkâr bir kirliliğe gömülüydü. Silahımı, teçhizatımı, bıçaklarımı bir yana koydum; paltomu, yün kazağımı, gömleklerimi, botlarımı, çoraplarımı ve pantolonumu çıkardım, bulaşıcı bir hastalık, beni koruyan giysilerin her tarafına mikrop bulaştırmış gibi çırılçıplak kaldım. Sonra kaynağın çıktığı duvara tırmandım.

Soğuk Deri / Albert Sanchez Piñol / çev. Yıldız Ersoy Canpolat / Jaguar Kitap / 2019

soguk-deri-cold-skin.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 16430 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.