1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BM’den 4 gemiye K.Kore yaptırımı
BM’den 4 gemiye K.Kore yaptırımı

BM’den 4 gemiye K.Kore yaptırımı

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları ihlal eden Petrel 8, Hao Fan 6, Tong San 2 ve Jie Shun adlı gemilere tüm limanlara giriş yasağı getirdi

A+A-

Kuzey Kore'ye yönelik BM yaptırımlarının uygulanmasını araştıran uzmanlar heyetinin başkanı Hugh Griffiths, yaptığı açıklamada, yasaklı mal taşıdıkları gerekçesiyle Petrel 8, Hao Fan 6, Tong San 2 ve Jie Shun yük gemilerine tüm limanlara giriş yasağı getirildiğini belirtti.

Kuzey Kore'nin BM yaptırımlarını ihlal ederek "kömür ihraç etme girişimlerini sürdürdüğüne" ilişkin iddiaları araştırdıklarını kaydeden Griffiths, söz konusu dört geminin "yasaklı mal taşıdığının" tespit edildiğini söyledi.

Gemilere 120 gün boyunca limanlara giriş yasağı getirildiğini vurgulayan Griffiths, bu tür bir yasak kararının BM tarihinde ilk kez alındığını sözlerine ekledi.

Gemilerin hareketini izleyen "MarineTraffic" veri tabanına göre, Petrel 8 Komor Adaları, Hao Fan 6 Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Tong San 2 ise Kuzey Kore'ye kayıtlı. Jie Shun'un kayıtlı olduğu ülke listede yer almıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), nükleer faaliyetleri nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana yaptırım uyguluyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından ABD, Kuzey Kore'ye yönelik baskıyı artırdı. BMGK da ABD'nin girişimiyle hazırlanan ve Kuzey Kore'nin ihracat gelirlerini üçte bir azaltmayı öngören kararı 5 Ağustos'ta kabul etmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 3527 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.