1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BMGK Kerç Boğazı gerilim için toplanıyor
BMGK Kerç Boğazı gerilim için toplanıyor

BMGK Kerç Boğazı gerilim için toplanıyor

Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kerç Boğazı gerilimi içim toplanıyor.

A+A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Türkiye saatiyle 19.00'da bir araya geliyor. BM Güvenlik Konseyi Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliği görüşmek üzere bugün acil toplanıyor. Acil toplanma talebinin Rusya ve Ukrayna'dan geldiği bildirildi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanacağını duyurdu.

Öte yandan Rusya, Ukrayna donanmasının üç gemisinin sınır ihlali yapması yüzünden Kerç Boğazı'nda yaşana gerilim nedeniyle Ukrayna maslahatgüzarını Dışişleri'ne çağırdı.

Ukrayna gemilerinin Rus karasularına girmesi yüzünden Rusya'nın bölgeye savaş uçaklarını göndermesi raddesine kadar tırmanan gerilim nedeniyle Rusya'daki Ukrayna maslahatgüzarının Rus Dışişleri'ne davet edildiği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Rossiya 24 televizyonuna demecinde, Ukrayna tarafının agresif ve provokatif eylemleri nedeniyle bu ülkenin maslahatgüzarının Dışişleri'ne çağrılacağını söylemişti.

'UKRAYNA'NINKİ PLANLI BİR PROVOKASYONDU'

"Burada sadece hukukun (deniz hukuku) ihlal edilmesinden değil, planlı bir provokasyondan bahsediyoruz. Bu provokasyonun ve devamındaki provokatif eylemlerin hepsinin önceden planlandığını biliyoruz" vurgusunu yapan Zaharova, Kerç Boğazı çevresinde gözlenen gerilim hakkında daha önce pek çok kez uyarı yaptıklarını da hatırlattı.

BİTMEYEN KRİZ

Sığ Azak Denizi, Kırım'ın doğusunda ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen Ukrayna topraklarının güneyinde. Kuzey kıyılarındaki iki Ukrayna limanı Berdyansk ve Mariupol, buğday ve çelik ihracıyla, kömür ithali açısından önemli.

2003'te Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin gemilerinin de özgürce bölgede seyredebilmesini öngörüyor. Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemileri aramaya başladı. Bu ay başında AB bu konuda önlemler alınacağı uyarısı yapmıştı.

Aramalar, Ukrayna'nın geçen Mart'ta bir balıkçı teknesine el koymasıyla başlamıştı. Moskova, Ukraynalı radikallere dikkat çekerek, aramaların güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor.

Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını Mayıs ayında yaptı.

Rusya, 16 Mart 2014'te Kırım'ı topraklarına kattı. Ardından yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum gerçekleşti, Rusya Kırım'ı ilhak etti. Batılı ülkeler, Kırım'ın ilhakı nedeniyle Moskova yönetimine yıllardır yaptırım uyguluyor.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 3619 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.