1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Çanakkale'de 1 Temmuz kutlaması
Çanakkale'de 1 Temmuz kutlaması

Çanakkale'de 1 Temmuz kutlaması

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama töreni Çanakkale’de de yapıldı.

A+A-

Törenlere Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Boğaz ve Garnizon Komutanı Alaettin Sevim, Belediye Başkan Yard. Oğuz Teoman, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Argıç ve Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan ile protokol dahil askeri ve sivil erkan katıldı. Törende Atatürk Anıtına protokol sırasına göre çelenkler konuldu.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

 

Bölge Müdürü Cengiz Özkan tarafından “1 Temmuz 1926 tarihinde, Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar (Kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile, sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olduğu, Son yıllardaki kazanımlara baktığımızda;

- 2002 yılından beri kara listede olan Türk Bayraklı gemiler geçtiğimiz yıldan beri tekrar beyaz listede olduğu,

-Denizcilikte E-DEVLET uygulamasına geçilmiş olup, Ulusal ve Uluslararası çalışan deniz taşıtlarının denetlenmesi, gemiadamlarının iş ve işlemleri ve bunun gibi tüm uygulamalar çok kısa zamanda yapılmakta ve denetlendiği,

-Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, Uluslararası düzeyde kabul görmüş gelişmiş ülkelerle yarışır hale geldiği,

-Kıyı yapıları ve tersanelerde, Dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve özellikle gemi inşası üzerinde büyük gelişmeler sağlandığı…” hususlarına değinildi.

 

Buradaki törenden sonra Çanakkale Boğazı’na çelenkler atıldı.

 

Virahaber

Bu haber toplam 871 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.