1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Kabotaj Bayramı coşkusu yaşandı
Kabotaj Bayramı coşkusu yaşandı

Kabotaj Bayramı coşkusu yaşandı

Türk denizleri için adeta bir dönüm noktası olan Kabotaj, tüm yurtta düzenlenen törenlerle büyük bir coşku içinde kutlandı.

A+A-

Türk denizleri için adeta bir dönüm noktası olan Kabotaj, tüm yurtta düzenlenen törenlerle büyük bir coşku içinde kutlandı.

İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN...

 

İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.

Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve diğer ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, “denizci millet, denizci ülke” seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti. Cemalettin Şevli, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasını dilediklerini vurguladı.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da konuşmasında denizcilik tarihinin önemine değinerek, Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını vurguladı. Türk denizciliğinin son yıllarda büyük yol katettiğini anlatan Kalkavan, Barbaros Hayreddin Paşa'nın yaptıklarının bugün kendilerine ışık tuttuğunu ve bu yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN...

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu da Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan kabotaj hakkının kazanılmasının 84. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

16. yüzyılda denizciliğin güven ve huzur içinde yapıldığını anlatan Kadıoğlu, "daha sonra yabancılara verilen ayrıcalıklar sonunda Türklerin kendi denizine yabancı düştüğünü ve taşımacılığın yabancılar tarafından gerçekleştirildiğini" ifade etti.

Cumhuriyet dönemine kadar deniz ticareti ve taşımacılığının yeterince gelişemediğini kaydeden Kadıoğlu, denizi ihmal ederek yaşamanın mümkün olmadığı bu coğrafyada, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye'nin gerek güvenlik, gerekse ekonomik olarak denizlere tam bağımlı olduğunu, üç denizde de tam varlık göstermesinin zorunluluk olduğunu söyledi.

Kadıoğlu, Türk denizciliğinin 16. yüzyıldan sonra bugün tarihinin en güçlü dönemini yaşadığını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından, Kuzey Deniz Saha Komutanı Mehmet Otuzbiroğlu, Anıt Şeref Defteri'ne, ''Deniz ve Kabotaj Bayramı'nı kutlamanın gururu içerisindeyiz. Eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemizin güvenlik ve refahı vazgeçilmez bir şekilde çevrelendiği denizlere bağımlıdır'' diye yazdı.

Daha sonra, törene katılanlar Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret etti.

Beşiktaş Meydanı’ndaki törenin ardından davetliler Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen Boğaz Turu’na çıktı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser de Boğaz Turu’nda hazır bulundu.

Boğaz Turu’nda davetlilere seslenen İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN...

 

Virahaber

Bu haber toplam 798 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.