1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Çarter Sözleşmeleri Kitabı, sigortacılara referans olacak
Çarter Sözleşmeleri Kitabı, sigortacılara referans olacak

Çarter Sözleşmeleri Kitabı, sigortacılara referans olacak

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, “Çarter Sözleşmeleri Kitabı uluslararası deniz taşımacılığının en önemli sözleşmelerinden biri. Üniversitelere, armatörlere ve sigortacılara referans olacak bir kaynak” dedi.

A+A-

Deniz Ticaret Odası’nda yapılan seminerde konuşan Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, “Çarter Sözleşmeleri Kitabı uluslararası deniz taşımacılığının en önemli sözleşmelerinden biri. Prof Dr. Fehmi Ülgener de bu kitabı Türkçe’ye kazandırdı. Üniversitelere, armatörlere ve sigortacılara referans olacak bir kaynak” dedi.

Türk P&I Sigorta A.Ş.’nin İMEAK DTO Meclis Salonu’nda düzenlemiş olduğu “Çarter Sözleşmeleri Kitabı’nın 1. ve 2. cildinin tanıtımı ve P&I perspektifinden Çarter Sözleşmelerine Bakış” konulu seminer Perşembe günü gerçekleşti. Seminerde Türk P&I Sigorta A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Teker, Av. Elif Kaçar Özşahin, Av. Metin Uğur Aytekin ve Prof.Dr. M. Fehmi Ülgener konuşmacı olarak yer aldı.

Bilindiği gibi, Uluslararası Deniz Taşımacılığı küresel ticaret yapan firmalar için hayati önem taşıyor. Ülkemiz içinde büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda ticari olarak işletilen tüm deniz araçlarının P&I sigortasına (Deniz Yolcu Taşımacılığı Mali Sorumluluk Sigortası) sahip olması gerekiyor. 12’den fazla yolcu taşıyan tekneler sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda. P&I sigortası da, sorumluluk limitine kadar tekne personeli ve ziyaretçilerinin her türlü kazaya karşı tedavi giderlerini karşılıyor.

Çarter Sözleşmeleri Kitabı Türkçe yayınlandı

Ülkeler arası deniz taşımacılığı ticareti yapılırken Çarter Sözleşmeleri kitabı da hayati önem taşıyor. Seminer’de bu konu hakkında konuşan Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Çarter Sözleşmeleri Kitabı’nı 2 cilt halinde Türkçe’ye uyarlayan, Prof. Dr. Fehmi Ülgener’e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Teker konuyla ilgili, “Fehmi Ülgener hocamız, ağır ve teknik bilgi gerektiren bir dalda yalın Türkçesiyle armatörler, brokerlar ve sigortacılar için referans olacak nitelikte bir kitap yazdı. Armatörlerin istihdam ettiği operasyondaki kişilerin de bu maddeleri bilmesi şart. Biz de şirket olarak sözleşmelerin millileşmesini destekliyoruz. Sigortacıları da hukuken doğabilecek sorunlar için bu kitabı okumaya davet ediyoruz” dedi.

Av. Elif Kaçar Özşahin ise uluslararası düzenlemelerin Türk denizciliğini nasıl etkilediği konusu üzerinde durdu ve “Herkesin farklı bir hukuku var. Özellikle farklı limanlardaki hukuklarla, regülasyonlarla ve çeşitli ülkelerin yaptırımlarıyla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla hani hukukun uygulanıp uygulanmayacağı noktasında, biz bunları çarter partilere konulan bir takım hükümlerle ticaretimize entegre ediyoruz” dedi.

“Çekişmeli alacaklar için hapis hakkı ileri sürülebilir”

Hapis hakkının sağladığı imkânlara değinen Av. Metin Uğur Aytekin, “Çekişmeli alacaklar için hapis hakkı da ileri sürülebiliyor. Ve ticaret kanununda bir düzenleme daha var. Taşıyanın ileri sürdüğü hapis hakkıyla teslimden kaçındığı sırada gönderilenin yükü bir an önce teslim alma isteğinde olması durumunda teminat yatırma imkanı var. Örnek vermek gerekirse 100 bin dolarlık bir navlun alacağı iddiası var, yük üzerinde hapis hakkı uygulanıyor. Kişi teminat verme yolunu tercih ederse bu şekilde zararı minimize etmekle ilgili yükümlülüğü de yerine getirmiş oluyor ve taşıyan bu durumda yükü teslim etmek zorunda kalıyor. Hapis hakkı hem alıkonma imkanı veriyor hem de paraya çevirme imkanı söz konusu. Alıkoyma imkanı yükün tesliminden kaçınma, imtina etme, alacaklarının ancak ödenmesi karşılığında yükü teslim etmek anlamına geliyor ” dedi.

Av. Aytekin toplantıda “Akdi Teminata Karşı Diğer Sözleşme Kozları”ndan da bahsetti.

Türk mahkemelerinin işi kolaylaşacak

Bir deniz hukukçusu olan ve Çarter Sözleşmeleri kitabını Türkçe’ye uyarlayan Prof. Dr. Fehmi Ülgener ise konuşmasına “Öncelikle Türk P&I Yönetim Kurulu Başkanı Aret Taşçıyan’a, Genel Müdür Ufuk Teker’e ve Türk P&I şirketinin vazgeçilmezleri Burcu ve Elif Hanımlara teşekkür ediyorum. Böyle bir marka ile beraber ismimizin anılması bizim için gurur. Meclis salonunu bize tahsis eden ve devamlı destek veren Deniz Ticaret Odası’na ve Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’a da teşekkür ediyorum ' diyerek başladı ve  bu seminerin ortaya çıkışını şöyle anlattı: “2 ciltten oluşan kitabımı da tanıtarak, Çarter sözleşmeleri alanında olan hukuki problemleri kısaca dile getirme fırsatımız oldu. Zaten deniz ticareti uluslararası bir dal. Bu alanda birçok sorunla karşılaşılıyor. Mesela iki Türk limanı arasındaki taşımacılıkta da İngiliz hukukunun geçerli olması hazin bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bunların önüne geçebilmek için elimizin altında dünyadaki uygulamalarından kopuk olmayan benzer sözleşmeler olsun istedik. Böylece Türk mahkemelerinin işi de bir sorun çıktığında daha da kolaylaşmış olacak.”
 

img_3784.jpg

img_3800.jpg

img_3815.jpg

img_3825.jpg

img_3807.jpgVira Haber

Bu haber toplam 15199 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.