1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Cemalettin Şevli: Türkiye bunu hak etmiyor
Cemalettin Şevli: Türkiye bunu hak etmiyor

Cemalettin Şevli: Türkiye bunu hak etmiyor

UDHB Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, "Yurt dışında Türkiye'de sıkıntı var gibi gösteriliyor. Ülkemizin bunu hak etmediğini anlatmamız gerekiyor" dedi.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, bu yıl Türkiye'de gerçekleşecek olan IMO Dünya Denizcilik Günü etkinliği çerçevesinde basın toplantısı düzenledi. Deniz Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda etkinlik hakkında bilgiler veren Şevli, basın mensuplarının da desteğini istedi. Etkinliğin 4-5-6 Kasım tarihlerinden Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşeceğini söyleyen Şevli, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağı etkinliğin Türkiye'nin dünyaya tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Cemalettin Şevli, 'Denizcilik dünya için vazgeçilmezdir' temasıyla yapılacak etkinlik hakkında şunları söyledi: "Etkinliğin teması 'Denizcilik dünya için vazgeçilmezdir' olacak. Haliyle konular bir hayli geniş. Bizim bu anlamda yurtdışına ülkemizle ilgili çok iyi mesajlar vermemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye genel anlamda yurtdışında hak etmediği bir algıyla karşı karşıya kalıyor. Size şöyle ifade edeyim: 2015 yılında kruvaziyer gemileri ile ülkemize 1 milyon 800'ün üzerinde yolcu geldi. 2016'ya baktığımızda ise bu rakamlar 700 bin civarında. Çok ciddi bir düşüş var. Biz bu sayıları arttırmak için çok çaba gösteriyoruz. Türkiye'de sıkıntı var gibi gösteriliyor. Ülkemizin bunu hak etmediğini Dünya Denizcilik Günü'nde de anlatmamız gerekiyor."

"Amacımız denizciliği anlatırken ülkemizin de tanıtımını yapmak"

Etkinliğin programı hakkında da bilgiler veren Şevli, "Program IMO'nun sayfasında yayınlandı. Ama biz son haliyle basın mensupları ile paylaşacağız. Birinci günden başlayarak içerik nasıl olacak, konuşmacılar kimlerden oluşacak, oturumda neler olacak gibi bilgileri sizlere ileteceğiz. Bir de bizim şöyle bir talebimiz var: Biz istiyoruz ki o gün, başta denizcilik sektörü olmak üzere çeşitli sektörler Haliç Kongre Merkezi'nde stantlar kursun. O stantlarda hem tanıtım olsun, hem de bu organizasyona katkı olsun. Bugüne kadar yaptığımız yazışmalarda, görüşmelerde herhangi olumsuz bir şeyle karşılaşmadık. Gerek kamudan gerek özel sektörden gerçekten ciddi bir katılım, talep ve destek var. Biz tabii ki dünyaya denizciliği anlatırken ülkemizi ön plana almak istiyoruz. Bizim amacımız biraz da kendi ülkemizin tanıtımını yapmak. Kendi ülkemizin kültürünü ve değerlerini ön plana çıkarmak istiyoruz. Ulaştırma Şurası'nı hatırlayanlar vardır. Açılışı çok güzel bir filmle başlamıştı. Dünya Denizcilik Günü için de böyle bir filmin çekimine başladık. Bu konuda belki sizlerden de katkı isteyebiliriz. Filmi İngilizce seslendirme ve Türkçe altyazılı şeklinde düşündük. Filmin dışında bu etkinliğin içinde konuşmalar, açık oturumlar ve seminerler olacak. Birinci ve ikinci gün bu şekilde devam edecek. Üçüncü gün ise sosyal aktivitelerle son bulacak. Ziyaretçilere İstanbul'u gezdireceğiz. Ayrıca özellikle basın mensubu arkadaşlarımızın orada mutlaka temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sizlerle stant dahil her konuda işbirliği yapmak istiyoruz. Çünkü böyle uluslararası bir etkinlikte özellikle sizlerin katkısı çok önemli. Bu anlamda da önerilerinizi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Denizciliğin her şeyini konuşacağız"

Son olarak çok fazla zamanın kalmadığını ve bu yüzden hızlı bir şekilde çalışmanın şart olduğunu belirten Şevli, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Böyle uluslararası bir toplantı için en fazla bir ay kaldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Çaka Bey'den başlayarak denizci bir millet olduğunu vurgulamak istiyoruz. Bu yüzden ilk oturumda, deniz tarihi, deniz turizmi ve deniz kültürünü ön plana çıkarmak istiyoruz. Etkinliğin ilk iki gününde denizciliğin her şeyini konuşacağız. Denizcilik adına her şey paylaşılacak. Bizler bakanlık olarak düzenlemelerden, çalışmalardan sorumluyuz. Siz basın mensupları ise hem halkla, hem bizimle, hem de uluslararası bazda her türlü iletişimi çok daha yakından takip ediyorsunuz. Bizi özeleştiri anlamında destekliyorsunuz. Dolayısıyla desteğinizi ve paylaşımınızı çok önemli görüyoruz. Türkiye'nin durumunu biliyorsunuz, gündem sürekli değişiyor. Biz bu toplantıyı belki iki ay önce yapmalıydık. Ama hızlı çalışma temposuna ayak uydurmakta hiç güçlük çekmeyen siz basın mensupları için bir ay da fazlasıyla yetecektir diye düşünüyorum. Ben bakanlığımız adına hem bu anlamda, hem de ilginizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum."

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim'in de katılacağı etkinliğe IMO üyesi 174 ülkenin üst düzey temsilcileri de katılım sağlayacak. Bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı organizasyon geçen yıl Japonya'da gerçekleştirilmişti. Gelecek yıl ise Panama'da gerçekleşecek etkinliğin bayrak teslim töreni ise 5 Kasım tarihinde etkinlik çerçevesinde gerçekleşecek.

Bu haber toplam 4293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.