1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çılgın Proje hala sır
Çılgın Proje hala sır

Çılgın Proje hala sır

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçim beyannamesinde 2023’e dönük vizyonlarını ortaya koydu. Erdoğan, “2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek için kararlılıkla çalışacağız” derken, bu süreçte Türkiye’nin ‘uça

A+A-

Partisinin 12 Haziran 2011 seçimleri için hazırladığı beyannameyi açıklayan Ak pati Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerini ortaya koydu. Erdoğan, ekonomide, sosyal politikalarda, hukuk ve demokrasi alanında, bilim ve teknolojide kazanılan başarı ve öz güvenle, Cumhuriyetin 100’üncü yılında en büyük 10 ekonomi arasına girmek için daha büyük bir kararlılıkla çalışacaklarını söyledi. Erdoğan, 2023’e dönük ekonomiyle ilgili şu hedefleri kamuoyuyla paylaştı:

Teknolojiye egemen ülke

Güçlü Türkiye, teknolojiye egemen olan Türkiye’dir. 2023’te Ar-Ge harcamaları milli gelirin yüzde 3’üne çıkararak, bu alanda lider ülkeler arasına girmeyi amaçlıyoruz. 2023 hedefimiz, tüm Ar-Ge harcamalarının 3’te 2’sinin özel sektör tarafından yapılmasıdır. 

Avrasya’nın üretim üssü

Bu yıl, 2011-2014 yıllarını kapsayan ve 72 eylemden oluşan Sanayi Strateji Belgesi’ni uygulamaya başladık. Belgede yer alan eylemleri hayata geçirdikçe, sanayimizin rekabet gücünü ve verimliliğini yükseltecek, üretimde yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracak ve dünya ihracatından daha fazla pay alacağız. 2023 yılına kadar orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olacağız.

 

 

100 bin ihracatçı olacak

İhracatı 2002 sonunda 36 milyar dolardan alıp küresel kriz öncesi dönemde 132 milyar dolara yükselttik. 2023 yılında 500 milyar dolara çıkaracağız. Bu hedefe ulaşmak için; 50 bin olan ihracatçı sayımızı 100 bine çıkaracağız. Dünya çapında tanınan en az 10 marka oluşturacağız. 2023 yılında dünya mal ticaretinde yüzde 1.5 pay sahibi olacağız.

Tank, uydu üretecek

Erdoğan, savunma sanayine dikkat çekerken, bu alanda ‘üretici ülke’ olarak önemli aşamalar kaydedileceğini anlattı. Erdoğan, “Askerimizin kullandığı silah, araç, gereç ve mühimmatta yerli üretim ve teknolojimizi yüzde 50’ye çıkaran iktidarımız, 2023’te kendi milli tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan ve üreten bir Türkiye hedefliyor dedi. rken, mektedir” derken, şu noktalara da değindi:

Yerli sivil uçak yapılacak

Erdoğan, “2023’e kadar tamamen yerli tasarım ve üretime dayalı, kendi uçağımızı yapmış olacağız” derken, havayoluyla ilgili şunları söyledi:
Şu anda 46 havaalanı var. Yeni yapılacak havaalanları ile mevcut 165 milyonluk yolcu kapasitesi yıllık 400 milyon yolcuya ulaştırılacak. 
Havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı ise yıllık 103 milyondan 350 milyona çıkacak.

İşsizlik 2023’te 

Erdoğan’ın daha önceki konuşmalarında da açıkladığı pek çok 2023 hedefini derleyen155 sayfalık seçim beyannamesinde, ekonomiyle ilgili diğer bazı maddeler de şöyle:
En az 2 trilyonluk dolarlık bir ekonomi büyüklüğüne ulaşılacak.
Türkiye Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alacak.
Enflasyon ve faiz oranları kalıcı biçimde düşük ve tek haneli rakamlara inecek.
İhracaat 500 milyar dolara ulaşacak.
82 milyonu aşan bir nüfusla kişi başına milli gelir 25 bin dolara yükselecek.
İşsizlik 2023’de yüzde 5’e indirilecek. İstihdamın ise yüzde 50’ye çıkarılacak.
İstanbul, dünyadaki ilk 10 finans merkezi arasında yer alacak.

12 yılda 5 bin 275 kilometre yeni otoyol yapılacak

ULAŞTIRMA’nın 8.5 yıllık iktidarlarında olduğu gibi, gelecek dönemde de öncelikler arasında yer aldığını ifade eden Başbakan, Türkiye’nin en az 16 noktasında büyük ölçekli lojistik merkezleri kurulacağını dile getirdi. Erdoğan, bu konudaki hedefleri şöyle sıraladı: 
Bölünmüş yolların toplamı 2015’te 26 bin kilometreye, 2019’da 31 bin kilometreye, 2023’te ise 36 bin 500 kilometreye çıkarılacak.
2015’e kadar 750 kilometre, 2019’a kadar 3 bin 400 kilometre, 2023’e kadar ise 5 bin 275 kilometre yeni otoyol yapılarak toplam otoyol uzunluğu 7 bin 500 kilometreye çıkarılacak.
Demir ağlar örmeye devam ediyoruz. Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı 2015’e kadar 3 bin 500 kilometreye, 2019’a kadar 6 bin 500 kilometreye, 2023’te ise 10 bin kilometreye çıkarılacak.

Tarımda dünyada ilk 5’e gireceğiz

Tayyip Erdoğan, tarımla ilgili hedefleri şöyle anlattı: “2023 yılına kadar tarımsal milli gelirimizi 150 milyar dolar seviyesine, tarım ürünleri ihracatımızı ise 40 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Tarımsal ekonomik büyüklük açısından 2023 yılında dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almayı amaçlıyoruz. Tarımsal üretimin rekabet gücüne doğrudan katkıda bulunacak şekilde, halen 5.4 milyon hektarı işletmede olan toplam 8.5 milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı 2023 yılına kadar sulamaya açılacak.”

Sözleşmeli memura kadro müjdesi verdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Memur Sendikaları Konfederasyonu’nun (Memur-Sen) 4’üncü Olağan Genel Kurul toplantısında, sözleşmeli memura kadro müjdesi verdi. Konfederasyon Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun “Sözleşmeli ve geçici personel istihdamına son verilmesi” talebini dile getirdiği toplantıda Erdoğan, şu açıklamaları yaptı;
Sözleşmeli kamu çalışanlarının sorunlarını gidermek için ilgili bakanlar çalışma yapıyorlar. Hazırlığı yapıp bitirdikten sonra Kanun Hükmünde Kararname’ye yetiştirilmeye çalışıyorlar. Girebilirse orada aksi taktirde 12 Haziran sonrasında sözleşmelilerle ilgili kadro yolunu açmış olacağız. 
Eğer kanun hükmünde kararname ile hallolabilirse, hemen süratle onu halledip, Bakanlar Kurulu kararımızla bunu çıkarmış olacağız. Aksi takdirde kanunla olması gerekiyorsa o önümüzdeki döneme kalacak.
 

 50 milyon turist gelecek


Erdoğan, turizme dönük hedeflerini şöyle ortaya koydu: “2010’da 2002’ye göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 116 artışla 28.6 milyon kişi, turizm gelirleri ise yüzde 74.8 artışla 20.8 milyar dolar oldi. Turist sayısını, 2023 yılında 50 milyona gelirinise 50 milyar dolara yükselteceğiz.”

Köprü 2019’a kadar bitecek

Başbakan Erdoğan, 2019’a kadar İstanbul Karayolu Tüp Geçişi, Boğaz’a 3’üncü Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçişi, İstanbul-Çanakkale-Tekirdağ Otoyolları’nın tamamlanacağını belirtti. 
 
'Çılgın Proje'yi 27 Nisan'a bıraktı, muhalefete "Bunu kapmayın" dedi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’la ilgili ‘çılgın proje’sini dün seçim beyannamesiyle birlikte açıklaması bekleniyordu. Ancak Başbakan, İstanbul ile ilgili başka planlarından söz ederken, ‘çılgın proje’nin sadece açıklanacağı tarih verildi.

2 yeni şehir kurulacak

Erdoğan, dünkü konuşmasında İstanbul’da iki yeni şehir kuracaklarını açıklarken, “Ey muhalefet sakın siz de projelerinizi açıklarken bunu kapmaya kalkmayın. Patenti bize ait” dedi. 

Sunumlar yapılacak

İstanbul’un nüfusunun 15 milyonun üzerinde olduğunu ve 17 milyona doğru artacağını belirten Erdoğan, 10 gün, 15 gün arayla yapacakları sunumlarda bu şehirlerin mimari çalışmalarını, animasyon projelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. 

Sermayeyi tüketmeyelim

Erdoğan, “Bütün sermayeyi bugün tüketmeyelim diyoruz. Onları inşallah o açıklamalarda sizlere göstereceğiz” diyerek bu konuyu kapatırken, açıklanması beklenen çılgın projeden söz etmedi.

İstanbulla ilgili

Bu projeye ilişkin merak artarken, gazetecilerin “Sözünü ettiğiniz çılgın proje İstanbul'da kurulacak iki şehir mi” sorusu üzerine Erdoğan, “Onu karıştırmayın. Onu 27 Nisan’da açıklayacağım” dedi. Erdoğan, projeyi 27 Nisan’da İstanbul’da animasyon gösterisiyle tanıtacak.

hurriyet.com.tr
 

Bu haber toplam 1047 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.